Elhunyt Nepp József rajzfilmrendező

Elhunyt Nepp József rajzfilmrendező

BUDAPEST. Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendezõ, forgatókönyvíró – tudatta családja hétfõn az MTI-vel.

A magyar mozgókép mestere címmel is kitüntetett mûvészt életének 84. évében, október 6-án váratlanul érte a halál. Temetésérõl késõbb intézkednek.

Nepp József 1934. június 23-án született Csepelen, a Képzõmûvészeti Fõiskola elvégzése után került a Pannónia Filmstúdióba. Elsõ mûve, a Szenvedély címû rajzfilm szakított a mesehagyománnyal és új korszakot nyitott a karikatúrastílusban rajzolt aktuális, groteszk, sõt abszurd történetekkel. 1964-ben készült a Gusztáv-sorozat, a máig legnépszerûbb magyar rajzfilmsorozat, amelynek Dargay Attila és Jankovics Marcell mellett õ a szülõatyja. A Mézga-család, majd a Dr. Bubó tévésorozat sikerében is nagy szerepe volt, nem véletlenül nevezik õt az animációval foglalkozó filmtörténészek a magyar animáció mindenesének.

Sok egész estés és kisrajzfilm írója és társforgatókönyvírója, közremûködött a Lúdas Matyi (1976), a Szaffi (1984), Az erdõ kapitánya (1987) címû filmek elkészítésében. Számos közös produkcióban, például a János vitézben (1973) animátorként dolgozott. Gyakran szerzett filmzenét is. 1983-ban önállóan rendezte a Hófehért, a Grimm-mese szokatlan, szatirikus feldolgozását, majd 1986-ban a Gréti… címû filmet. Az Iparmûvészeti Fõiskola animáció tanára volt két ízben.

Nepp József az 1980-90-es években már fõként a televíziónak dolgozott.

1967-ben Balázs Béla-díjjal tüntették ki, 1974-ben érdemes mûvész, 1981-ben kiváló mûvész lett. 1999-ben megkapta a Kossuth-díjat, majd 2006-ban a magyar mozgókép mestere elismerést.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »