Elhunyt Muhammad Ali

Elhunyt Muhammad Ali

Amikor a hét elején kórházba került minden idők talán legnagyobb bokszolója, jöttek a megnyugtató hírek, a sportág legendája nincs komoly veszélyben, légzési problémái miatt elővigyázatosságból helyezték orvosi felügyelet alá a hosszú ideje súlyos Parkinson-kórral küzdő 74 éves Alit. Éppen ezért áll a világ döbbenten, hiszen a család ma hajnalban arról értesítette az érte aggódókat, hogy a félelmetes harcos, a Legnagyobb ezt a csatáját, a legfontosabbat, amit vívott valaha is, elveszítette.

Muhammad Ali, vagy eredeti nevén Cassius Clay a világra talán az egyik legnagyobb hatást gyakorló sportoló volt. Stílusa utánozhatatlan volt a ringben, tudását mindenki elismerte, nem véletlenül választották meg a BBC olvasói az Évszázad sportolójának, míg a Sports Illustrated szerint ő volt az elmúlt száz esztendő legismertebb sportolója.

Mind amatőrben, mind pedig a profik között felért a csúcsra. 1960-ban a római olimpián aranyérmet nyert félnehézsúlyban, míg a hivatásosok között háromszor is világbajnoki címet szerzett a királykategóriában: 1964. február 25-én Sonny Liston, 1974. október 30-án George Foreman, míg 1978. szeptember 15-én Leon Spinks ellen lett a legjobb, ráadásul egy olyan korban, ahol súlycsoportonként mindössze egy világbajnok volt. Aki látta ezeket vagy a Joe Fraizer elleni meccseit, az egy életre szóló élményt kapott tőle. 39 évesen vonult vissza, 61 mérkőzéséből 56-ot megnyert, abból 37-et kiütéssel.

Nemcsak a ringben nyújtott teljesítményeivel, hanem a teljesen szokatlan nyilatkozataival is érzelmeket váltott ki mindenkiből. Egyik legnagyobb ellenfeléről, Joe Fraizerről például kijelentette: „Joe annyira csúnya, hogy amikor sír, a könnycseppek hátrafelé indulnak el a fején.” De ki feledné, amikor előre megmondta, melyik menetben fogja kiütni éppen aktuális ellenfelét. Az ökölvívást egy nagyon egyszerű sportnak tartotta a maga stílusában: „Ez is egy munka, semmi több. A füvek nőnek, a madarak röpködnek, a hullámok mossák a partokat, én pedig kiütök embereket.”

Utánozhatatlan volt a ringben és azon kívül is, ezt pontosan tudta ő is. – Ha még a visszavonulásom után is lesz ökölvívás, az valami ócska, unalmas dolog lesz. Nem lesz több költemény, nem lesz több jóslás, nem lesz több üvöltözés – nyilatkozta még aktív bunyósként.

Ali azonban nemcsak a ringben küzdött, hanem a békéért és az emberi jogokért is. Nagy hatást gyakorolt a 20. század második felének Amerikájára. 1959-ben Chicagóban találkozott először a muzulmán tanokkal, majd a már említett Liston ellen megnyert vb-cím után két hónapra felvette az iszlám vallást, és az Ali nevet. Pályafutása után az elnyomottak jogaiért küzdött, dollármilliókat gyűjtött Afrika és Ázsia éhezőinek.

74 év adatott meg a földi létben a valaha volt egyik legjobb sportolónak. Muhammad Alit szülővárosában, Louisville-ben, Kentucky államban helyezik végső nyugalomra.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »