Elhunyt Martin Landau Oscar-díjas amerikai színész

LONDON. Elhunyt Martin Landau. Az Oscar-díjas amerikai színész 89 éves volt.

Sajtósának vasárnapi tájékoztatása szerint a mûvészt elõzõ nap érte a halál egy Los Angeles-i kórházban, ahová csak rövid idõre kellett bevonulnia, azonban váratlanul komplikációk léptek fel nála.   

Martin Landau 1928. június 20-án született New York Brooklyn nevû kerületében, és színészpályafutása elõtt a New York Daily News rajzolója volt.   

Késõbb a híres Actors Studio hallgatója lett – jó barátja volt James Dean, osztálytársa Steve McQueen. 1957-ben debütált a Broadwayn, filmes karrierjének elsõ fontos állomása pedig két évvel késõbb Alfred Hitchcock Észak-Északnyugat címû alkotása volt. Késõbb televíziós szerepeket is vállalt, nagy népszerûsége volt a Mission: Impossible címû sorozatnak, amelyben az álcázás mesterét játszotta. 1968-ban Golden Globe-díjat kapott érte.   

A Tucker, az autóbolond címû 1988-as filmben Jeff Bridges oldalán nyújtott alakításáért szintén Golden Globe-díjat nyert és Oscar-díjra jelölték a legjobb férfi mellékszereplõk között. Ugyanebben a kategóriában egy évvel késõbb is esélyes volt az amerikai filmakadémia díjára Woody Allen Bûnök és vétkek címû filmje révén. Hosszú – hullámvölgyektõl sem mentes – pályafutását Tim Burton 1994-es filmjében, az Ed Woodban nyújtott alakításával koronázta meg: Lugosi Béla szerepéért végül megkapta a legjobb férfi mellékszereplõnek járó Oscart és elõtte bezsebelte a színészcéh elismerését, valamint a Golden Globe-díjat.   

Mestere, Lee Strasberg bátorítására maga is tanított, tanítványai között volt Jack Nicholson és Anjelica Huston. Haláláig õ volt a vezetõje az Actors Studio hollywoodi tagozatának.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »