Elhunyt Gene Wilder amerikai filmszínész

Elhunyt Gene Wilder amerikai filmszínész

Elhunyt 83 éves korában Gene Wilder amerikai színész, forgatókönyvíró és rendező, nemzedéke egyik legismertebb komikusa, aki régóta Alzheimer-kórban szenvedett.

t-gene-wilder-obituary-2016_b

Wilder 1933. június 11-én született Jerome Silberman néven. Az iowai egyetemen kommunikációt és színművészetet tanult, majd Nagy-Britanniába ment színészetet tanulni. Színészi pályafutását már a főiskolái előtt, 15 éves korában elkezdte színpadi színészként. Életét az a darab változtatta meg mindörökre, amelyben Anne Bancroft volt partnere, a színésznő akkoriban Mel Brooks rendezővel járt, akivel Wilder jó barátságba került.

Brooksszal 1968-tól termékeny filmes együttműködésük volt. A rendezővel forgatott első közös filmje, A producer 1967-ben hatalmas siker lett. Wildert Oscar-díjra is jelölték a legjobb mellékszereplő kategóriájában. Gyáva nagydumást játszott a Kezdjétek a forradalmat nélkülemben (1970), cukorkagyárost a Charlie és a csokoládégyárban (1971), egy fiatal bárányba beleszerelmesedett orvost a Minden, amit tudni akartál a szexről (1972) című Woody Allen-filmben. A Will és Grace sorozatban nyújtott alakításáért megkapta a legjobb vendégszínésznek járó Emmy-díjat.

Ismert filmjei az Ifjú Frankenstein, valamint a Vaklárma, a Dutyi dili, a Folt a zsákját. Ez utóbbi háromban Richard Pryor volt a partnere, akivel olyan legendást párost alkottak, mint Stan és Pan vagy Bud Spencer és Terence Hill. Wilder és Pryor duója annak ellenére lett népszerű, hogy az összhangot csak a közös munka során találták meg, a magánéletben viszonyuk inkább hűvösnek volt nevezhető.

Mémkarrierjét az 1971-es Willy Wonka és a csokigyár című musicalből kiragadott képnek köszönheti. Az elhíresült jelenetben a Willy Wonkát alakító Wilder azt kérdezi a csokigyárba látogató gyerekektől, szeretnék-e látni a legújabb cukrot. A neten 2011-ben kezdett terjedni a magyarul „Mesélj még” feliratot kapott kép. Jordan Walker-Pearlman, Wilder unokaöccse azt mondta, a komikus azért tartotta titokban súlyos betegségét, hogy az őt Charlie-ként ismerő gyerekek ne az Alzheimer-kórral kapcsolják össze a hóbortos karaktert.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »