Elhunyt Danguly Zsolt

Elhunyt Danguly Zsolt

Július 10-én, vasárnap hajnalban súlyos, gyors lefolyású betegségben 45 esztendős korában elhunyt Danguly Zsolt, az MTVA munkatársa, a köztelevízió katolikus műsorainak rendezője.


Danguly Zsolt 1971. február 3-án született Marosvásárhelyen. Gyermekkorának nagy részét Nyárádremetén, nagyanyjánál töltötte. Ő nevelte fel, tőle kapta azt a tartást, hitet, erőt, mely útravaló volt egész életében. Középiskolai tanulmányai végeztével Marosvásárhelyen érettségizett. Ezt követően felvételt nyert Gyulafehérvárra, ahol megkezdte teológiai tanulmányait. Az első év elteltével főpásztora Budapestre küldte tanulni. Itt a Pázmány Péter Hittudományi Akadémián tanult (ma: PPKE HTK), ahol végül teológusi diplomát szerzett.

1994-ben házasságot kötött Benő Ildikóval, akitől három gyermeke született: Eszter, Ágnes és Borbála.

Tanulmányai végeztével 1995-től a Magyar Televízió munkatársa lett. A vallási szerkesztőség keretében kezdte meg munkáját, s haláláig hűséges maradt ehhez az alkotói csapathoz. Mestere, a szakmába bevezetője és „tanára” Téglássy Ferenc filmrendező, későbbi főszerkesztő volt.

Az elmúlt huszonegy év során rengeteg dokumentumfilmet, heti adást, szentmise-közvetítést rendezett, nem egyszer szerkesztői, sőt riporteri feladatokat is vállalva. Egyházi és teológiai jártassága, személyes hite segítette abban, hogy lássa és láttassa a lényeget. Ahogy gyakran elmondta, két területen van igazán értő szakemberekre szükség: a sportközvetítéseknél és az egyházi műsorok készítésénél. Rendezőként határozott, céltudatos volt, biztos kézzel irányította a keze alatt működő stábot. Világos szakmai és hitbéli elvek vezették, s ezekből nem engedett. Munkáját a lehető legmagasabb szinten, tökéletességre törekedve végezte. Egy-egy képért, pillanatért, bevillanó képsorért akár órákat dolgozott a felvétel közben, majd később, a montírozó szobában. Hogyha sikerült a legjobban megvalósítania azt, ami gondolataiban megjelent, igazi öröm töltötte el. Az elmúlt bő két évtized során sok százezer ember látta az általa készített műsorokat, rendezett szentmise-közvetítéseket augusztus 20-án, húsvétkor vagy éppen egy békés évközi vasárnapon, egy kis falusi templomból. Számos visszajelzés mutatja, mindig sikerült megragadnia a liturgia lelkét, s ily módon valóban lehetővé tette, hogy a néző – túl az igényes esztétikai élményen – részévé váljon a szent történésnek.

Az elmúlt hónapokban egészségi állapota megrendült, ereje rohamosan fogyott. Az orvosi kivizsgálások sora mellett a legutolsó napokig lelkiismeretesen végezte munkáját, olykor szinte erővel kellett visszatartani a vidéki utaktól, az embert próbáló feladatoktól.

Munkásságát az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Szent Adalbert-díjjal ismerte el.

Családja július 24-én, vasárnap délután 4 órakor szentmisét ajánl fel lelke üdvéért a budapesti Jézus Szíve-templomban (Budapest, VIII. kerület, Mária utca 25.), ahol a szentmiséhez kapcsolódóan, hamvai jelenlétében emlékeznek meg róla. Temetésére másnap a nyárádremetei temetőben kerül sor, ahol nagyanyja mellett helyezik örök nyugalomra.

Török Csaba,
az MKPK televíziós referense

Fotó: Ángyán András

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »