Elhunyt Cesare Maldini

Elhunyt Cesare Maldini

Elhunyt Cesare Maldini, az olasz labdarúgó-válogatott egykori szövetségi kapitánya. A szakembert 84 éves korában, vasárnap érte a halál.

„Egy nagyszerű ember, futballunk abszolút csillaga távozott. Előbb játékosként, majd edzőként írta be magát kitörölhetetlenül az olasz labdarúgás történelemkönyvébe” – így emlékezett rá az Olasz Labdarúgó Szövetség elnöke, Carlo Tavecchio, aki elrendelte, hogy vasárnap és hétfőn minden mérkőzés gyászszünettel kezdődjön az országban.

Milánói sikerek

Cesare Maldini 1932-ben született Triesztben. Játékosként az AC Milanban aratott sikereket, majd edzőként is maradandót alkotott a klubnál.

„Viszontlátásra, kedves Cesare! Ma a világ elvesztett egy nagyszerű embert, mi pedig elvesztettük történelmünk egy lapját. Hiányozni fogsz.” – írta a Twitteren a milánói egyesület.

Maldini 1954 és 1966 között volt az AC Milan játékosa, a csapattal BEK-et és – négyszer – olasz bajnokságot nyert. 1962-ben részt vett a chilei világbajnokságon.

A fia is híres lett

Edzőként 1972 és 1974 között irányította kedvenc klubját, amellyel begyűjtötte a KEK-trófeát. Az AC Milan korábbi csapatkapitányának, Paolo Maldininek az édesapja Olaszország 1982-es világbajnoki diadalakor az akkori szövetségi kapitány, Enzo Bearzot segítője volt.

Tizennégy évvel később, 1996-ban maga lett a nemzeti együttes irányítója, s az 1998-es vb-n negyeddöntőig vezette a Squadra Azzurrát. A 2002-es világbajnokságon Paraguay szövetségi kapitányaként vett részt.

Matteo Renzi olasz miniszterelnök a Twitteren „nagy olasznak” nevezte Cesare Maldinit.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »