Elhunyt az egyik legjelentősebb finn zeneszerző

Elhunyt az egyik legjelentősebb finn zeneszerző

Meghalt Einojuhani Rautavaara, Finnország egyik legjelentősebb kortárs zeneszerzője. Nyolcvanhét éves volt.

Rautavaara 1928-ban született Helsinkiben. Hazájában úgy tartják, hogy Jean Sibelius után ő az egyik legkiválóbb finn zeneszerző. A Sibelius Akadémia elvégzése után New Yorkban, a Julliard Akadémián tanult tovább. Később alma materében, a Sibelius Akadémián a zeneszerzés professzora volt nyugdíjba vonulásáig, 1990-ig. 2004-ben súlyos szívpanaszok miatt fél évig intenzív osztályon kezelték, majd folytatta a munkát. Sokféle formában és stílusban írta műveit, benne operákat – amelyeknek hősei olyan szélsőséges figurák, mint Vincent Van Gogh vagy Raszputyin –, 8 szimfóniát, 12 zenekari művet, concertókat és kórusműveket. Ezekhez a vokális kompozíciókhoz a szakrális szövegeken kívül szívesen választott Federico García Lorca-verseket.

Négy évvel ezelőtt Schmitt Pál akkori magyar köztársasági elnök március 15. alkalmából a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét adományozta a komponistának. A kitüntetést a helsinki magyar nagykövet adta át a zeneszerzőnek a helsinki Finlandia Palotában. Magyarország ezzel az érdemrenddel ismerte el Rautavaara munkásságát, kiemelve az 1956-os magyar forradalmat feldolgozó Kaivos (Bánya) című operáját, valamint Bartók Béla, Kodály Zoltán és Liszt Ferenc életművének finnországi népszerűsítését.

Rautavaara ugyanakkor nemcsak népszerűsítette a nagy magyar zeneszerzőket, hanem komponált is tiszteletükre: An Epitaph for Béla Bartók – Sírfelirat Bartók Bélának (1955/1986) és az Hommage a Liszt Ferenc (1989) címűt, mindkét darabot vonószenekarra írta.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »