Elhunyt az Asterix-rajzfilmek írója

Elhunyt az Asterix-rajzfilmek írója

Több Asterix-filmet is narrált, és forgatókönyveket is jegyzett a most elhunyt Pierre Tchernia.

„Magic Tcherniaként”, illetve Filmszínház Úrként („Monsieur Cinéma”) is emlegették Franciaországban azt a Pierre Tcherniát, aki több Asterix-film forgatókönyvét is szerezte, illetve narrálta azokat az eredeti, francia nyelven. Nyolcvannyolc éves korában, október 8-án vesztette életét – közölte a Le Figaro. Fia, Antoine Tchernia szerint édesapja egészségügyi állapota az utolsó napokban jelentősen romlott, és végül rokonai karjaiban halt meg.

A filmes és tévés producer, forgatókönyvíró, színész 1928. január 29-én született Pierre Tcherniakowski néven. Részt vett az első francia tévéhíradók készítésében 1949-ben, 1955-től pedig animációs filmek producereként tevékenykedett. Walt Disney korai munkái már ekkor nagy hatással voltak rá. Több éven keresztül vezetett tévés vetélkedőt Monsieur Cinéma címmel: ebben a résztvevők filmes műveltségét tesztelték. 1958 és 1974 között tizenkét alkalommal közvetítette Franciaországban az Eurovíziós Dalfesztiválokat.

Tchernia jó barátja volt az Asterix alkotóinak, René Goscinnynek és Albert Uderzónak, így több rajzfilm készítésében is közreműködött. Négy alkalommal is ő jegyezte a forgatókönyvet, illetve több rajzfilmet is narrált az eredeti francia nyelven. Színészként szerepelt a 2002-es Asterix és Obelix – A Kleopátra-küldetés című filmben is.

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »