Elhunyt Anthony Xu Jiwei kínai püspök

Elhunyt Anthony Xu Jiwei kínai püspök

Szeptember 25-én, vasárnap hunyt el Anthony Xu Jiwei, a kontinentális Kína Zheijang tartományában található Linhai egyházmegye püspöke.

A püspök már régóta küzdött egészségi problémákkal: az elmúlt hónapokban agyvérzést kapott, majd több ízben tüdőfertőzéssel ápolták.

Anthony Xu Jiwei 1935-ben született Sanghajban. 1948 és 1958 között a ningbói és sanghaji szemináriumban tanult. 1960-ban letartóztatták és öt év börtönre ítélték, majd kényszermunkára küldték. Ezekben az években egy középiskolában kapott tanári állást. 1985-ben visszavonták az ellene hozott ítéletet, és így beléphetett a sanghaji szemináriumba, hogy folytassa fiatalon megkezdett tanulmányait. 50 évesen, 1985-ben szentelték pappá. Két évig a szeminárium nevelője volt, majd 1987-ben visszatért eredeti egyházmegyéjébe, Ningbóba. 1999-ben egyházmegyei adminisztrátor lett és plébánosi szolgálatot végzett. Ugyanebben az évben a Szentszék kinevezte Linhai püspökévé, ugyanis az egyházmegye vezetői posztja már 1962 óta betöltetlenül állt. Szentelésére különböző okok miatt csak 11 évvel később, 2010-ben került sor.

Xu Jiwei püspök megfontolt és buzgó lelkipásztor volt, mély szeretetközösségben és hűségben Péter utódával és az egyetemes egyházzal. Azon fáradozott, hogy megfelelő képzést biztosítson a helyi papságnak. Hat éves püspöki szolgálata alatt az egyházmegye jelenlegi papságának mintegy felét szentelte. Néhányukat külföldi tanulmányokra küldte, hogy ott mélyítsék tovább képzésüket. Temetését szeptember 29-én tartották, több ezer hívő kísérte utolsó útjára.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »