Elhunyt a mély hallgatás fogalmának megalkotója

Elhunyt a mély hallgatás fogalmának megalkotója

Nyolcvannégy éves korában elhunyt a „mély hallgatás” fogalmának megalkotója, Pauline Oliveros – közölte a The Guardian. A rögtönzésekből felépülő, kísérleti elektronikus zene mestere múlt csütörtökön vesztette életét.

A különböző hangzásvilágok már egész fiatalkorától érdekelték az 1932-es születésű Oliverost. A hangszer negyvenes évekbeli népszerűségén kapva kilencévesen tanult meg harmonikán játszani, ami aztán egész életét végigkísérte. Később elsajátította a tuba és a vadászkürt használatát is. Már tizenhat éves korában az volt a terve, hogy zeneszerző lesz. A Houston-i Egyetemen ezt is tanulta, miközben olyan művészekkel ismerkedett meg, mint Terry Riley és Stuart Dempster zeneszerzők. A ’60-as években az amerikai elektronikus zene egyik fontos műhelye volt a San Francisco-i Zenei Központ (SFTMC), aminek Oliveros is az egyik eredeti tagja volt.

Hogyan nem hallunk meg dolgokat?

Oliveros a „mély hallgatás” fogalmának megalkotója volt. E felfogást úgy írta le: minden lehetséges módon hallgatni minden lehetséges dolgot, úgy, hogy nem számít, egyébként közben mit csinál az ember. Különbséget tett a hallás szándékolatlan folyamatai és aközött, mikor nagyon is szándékosan csak egy adott dologra figyelünk. A fogalmat 1988-ban vezette be, miután négy méterre merült egy ciszternában, hogy ott felvételt készítsen.

Improvizáció és meditáció

A mély hallgatás esztétikája egyaránt épül az improvizáció, az elektronikus zene, a különféle szertartások, tanítások és a meditáció alapelveire. Az 1985-ben létrehozott Pauline Oliveros Alapítvány aztán programot is épített a mély hallgatásra, Stuart Dempster, Peter Ward „Panaiotis” és Oliveros pedig létrehozták a Deep Listening Band-et. Az alapítványt később átnevezték Mély Hallgatás Intézetre. A zenekar a hangok visszaverődését felhasználva barlangokban, székesegyházakban és nagy földalatti ciszternákban is szokott játszani és felvételeket készíteni.

A zeneszerzőnő öt könyvet írt, köztük az Initiation Dream-et és a Software for People-t. Több kitüntetést is kapott, köztük a John Cage Díjat 2012-ben. A zenéit többek közt a NaissanceE francia videójátékban is felhasználták.

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »