Elhunyt a globalizáció nagyatyja, Peter Sutherland

Az EU-nak mindent meg kell tennie a tagállamai nemzeti homogenitásának az aláásásáért, az uniós tagállamoknak pedig multikulturálissá kell válniuk a prosperitásuk érdekében – mondta még 2012-ben Peter Sutherland, az ENSZ migrációs különmegbízottja, ír üzletember, a Goldman Sachs International volt elnöke, a Bilderberg csoport résztvevője.

A BBC egy 2012. június 21-ei tudósítása számol be Peter Sutherland, az ENSZ migrációs különmegbízottjának a brit Lordok Háza egyik albizottsága előtt elmondott szavairól. Az albizottság a nemzetközi migrációs helyzetről faggatta az ENSZ képviselőjét.

Az ír származású Sutherland, aki az ENSZ migrációs különmegbízottja, és aki 2015 májusáig húsz éven keresztül volt a Goldman Sachs International elnöke volt, a brit lordoknak arról beszélt: az Európai Uniónak mindent meg kell tennie azért, hogy aláássa a tagállamai homogenitását. Sutherland úgy látta, az uniós országok prosperitása attól függ, hogy multikulturálissá tudnak-e válni.

A BBC tudósítása szerint az ENSZ különmegbízottja arról is beszélt: a migráció „a gazdasági növekedés dinamikájának meghatározó tényezője” egye EU-s tagállamokban, „bármennyire is nehéz megmagyarázni ezt azon államok polgárainak”.Sutherland szerint Németország és a dél-európai országok öregedő és zsugorodó népessége jelenti a fő érvet a multikulturális államok fejlődése mellett. A Goldman Sachs International elnöke arról is beszélt: szerinte képtelenség fenntartani a korábbi homogenitást, mert az államoknak nyitottabbá kell válniuk, ahogy azt az Egyesült Királyság is bebizonyította.

Peter Sutherland felhozta példának az Egyesült Államokat, Ausztráliát és Új-Zélandot, amelyek „migráns társadalmat” alkotnak és nyitottabban fogadnak eltérő háttérből érkező embereket, mint „mi, akik még mindig érzékenyen ragaszkodunk a homogenitásunkhoz és a másoktól való különbözőségünkhöz”. Sutherland hozzátette: „És pontosan ez az, aminek az aláásásáért az Európai Uniónak, szerintem, mindent meg kellene tennie”.

Hírdetés

A BBC arról is beszámolt, hogy Sutherland egy, a London School of Economics-ban tartott előadásában kifejtette: „elmozdulás történik onnan, hogy az államok választják ki a migránsokat, afelé, hogy a migránsok választják ki az államaikat”, és veszélyben került az EU globális versenyképessége.

Sutherland a londoni Lordok Háza előtt arról is beszélt, hogy az EU-tagállamoknak szorosabban együtt kell dolgozniuk a migrációs politikájukon; egyúttal kritizálta az Egyesült Királyságot, hogy az korlátozni akarja a migránsok beáramlását.

Az ENSZ migrációs különmegbízottja úgy látta: az EU tagállamainak nem a „magasan képzett” migránsokra kellene koncentrálnia. Szerinte „alapvetően az egyének joga kell, hogy legyen a választás szabadsága”, hogy ők dönthessenek arról, ha egy másik országban akarnak tanulni vagy dolgozni.

Peter Sutherland 1946-ban született Írországban, skót és ír származású szülök gyermekeként. Jezsuita iskolába járt, majd a dublini egyetemen végezte tanulmányait. Hosszú és szerteágazó karrierje során volt ügyvéd, politikus, az Európai Bizottság versenyügyi biztosa (1985-1989), a Világkereskedelmi Szervezet főigazgatója (1993-1995), 2015 májusáig húsz éven keresztül a Goldman Sachs International elnöke, a BP elnöke, a Royal Bank of Scotland igazgatója, a portugál kormány tanácsadója Makaó Kínának való átadásában, a Vatikán pénzügyi tanácsadója és számos nemzetközi társadalmi szervezet és think tank képviselője. Az üzletembert 2010-ben Nagy-Britannia egyik legbefolyásosabb katolikus személyének nevezték. Sutherland több forrás szerint is a Bilderberg csoport aktív résztvevője.

Mandiner nyomán


Forrás:ultrainfo.hu
Tovább a cikkre »