Elhalasztott egy Cioloºsal készült interjút a TVR, magyarázatot követelnek

Nyílt levelet intézett a Román Televíziótársaság elnök-vezérigazgatójához, Irina Raduhoz a TVR igazgatótanácsának liberális tagja, Radu Carp, amelyben kéri, hogy a közszolgálati televízió etikai bizottsága tisztázza mindazokat a körülményeket, amelyek oda vezettek, hogy nem került adásba a kormányfővel készült interjú.

Az Agerpres hírügynökségnek eljuttatott közlemény szerint Radu Carp kéri, hogy a TVR etikai bizottsága vizsgálja ki a miniszterelnökkel készült műsor sugárzásának elhalasztásáról szóló döntés körülményeit, és nevesítse “azokat a személyeket, akik felelősek ezért a súlyos incidensért”.

Carp szerint a közszolgálati televízió képviselőinek érvei hamisak, mert Cioloş nem képviselőjelölt, “arcát azok a pártok használják, amelyek a jelenlegi kormányt támogatják, és azt óhajtják, hogy kormányfői mandátuma a választások után folytatódjon”.

Az igazgatótanács PNL-párti tagja hozzáfűzi, a TVR döntése annál inkább meglepő, mert az interjút elkészítették, de nem engedték adásba. Miért nem gondolt a TVR a ma felsorakoztatott érvekre még az interjú elkészülte előtt? – teszi fel a kérdést Carp, felidézve azt a 2014-es esetet, amikor A falu élete című műsor szerkesztői interjút készítettek Victor Pontával, aki abban az időszakban államfőjelölt volt.

A közszolgálati televízió a választási kampányra hivatkozva halasztotta el a kormányfővel készített interjú sugárzását, amelyet eredetileg vasárnapra tűzött ki. Dacian Cioloş és képviselői viszont nem egyeztek bele, hogy A falu élete című műsornak adott interjú kampányműsor keretében menjen adásba, mert szerintük a beszélgetés “tisztán tájékoztató jellegű”.

Hivatalos források az Agerpres hírügynökséget arról értesítették: még szerdán rögzítették A falu élete című műsornak adott interjút, de a közszolgálati televíziótársaság csak szombaton közölte Cioloşsal, hogy a beszélgetés, a tervekkel ellentétben, nem megy adásba vasárnap.

A miniszterelnök képviselői szerint az interjú tisztán tájékoztató jellegű, éppen ezért nem tartják indokoltnak, hogy kampányműsor keretében sugározzák.

A Román Televíziótársaság vasárnap közleményt küldött az Agerpres hírügynökségnek, amelyben azt írja: a választási kampányra való tekintettel az a döntés született, hogy elhalasztják a Dacian Cioloşsal készült interjú sugárzását, több okból. Az egyik ok az, hogy a kormányfő egyik párt kampányának arca, ami azt a benyomást keltheti, hogy a szóban forgó interjú kampányműsor. A miniszterelnök arca ugyanis az illető párt plakátjain és kampányvideóiban is megjelenik, azokban is, amelyeket a TVR sugároz – érvel a televíziótársaság.

A másik ok szerintük az, hogy az interjú nem tartalmaz fontos vagy sürgős, naprakész közölnivalókat, amelyek a választási kampány lejártával ne lennének már aktuálisak.

További ok a TVR szerint, hogy a kormányfő már részt vett a kampány kezdete óta egy egyórás élő műsorban a TVR1-es csatornán, amelyben kormányzásának éves mérlegéről számolt be.

A Román Televíziótársaság közleménye leszögezi: amennyiben a miniszterelnök képviselői azt jónak látják, hajlandóak az interjút a TVR on-line csatornáján (TVR+) korábban adásba tenni, illetve felajánlják a Nemzeti Liberális Pártnak (PNL), hogy a számára biztosított választási műsoridőben tegye közzé a kormányfővel készült interjút, vagy annak fontosabb részeit. (agerpres)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »