Elfogyott a keret az ingyenes laborvizsgákra Aradon

Elfogyott a keret az ingyenes laborvizsgákra Aradon

Kritikus helyzet alakult ki Arad több magánlaboratóriumában, miután elfogyott az év első negyedére az ingyenes laborvizsgálatokra elkülönített keret. Hétfőn több laborban is szinte ugyanazok a jelenetek játszódtak le: az asszisztensek sorra utasították vissza a korábban (két-három héttel ezelőtt!), küldőpapír alapján előjegyzett személyeket, mondván: nem kaptak pénzt a biztosítótól, jöjjenek vissza máskor. A kérdésre, hogy mikor, nem tudtak pontos választ adni, volt ahol elkérték a páciens telefonszámát, hogy majd visszahívják.

Bianca Găicean, az Arad Megyei Egészségbiztosítási Pénztár szóvivője lapunk érdeklődésére azt nyilatkozta, a laboratóriumok egy részénél valóban elfogyott az idei év első negyedére még a tavalyi költségvetés meghosszabbításából származó összeg, de reményeik szerint legkésőbb április 1-jéig megoldódik a probléma. Hogy addig mit csináljon az, akinek sürgősen szüksége lenne egy ingyenes vérkép-, illetve vizeletvizsgára, nem tudni.

Hozzátette, az egészségbiztosító pénztár még nem kötötte meg az idei szerződéseket az egészségügyi szolgáltatókkal (kórházak, laboratóriumok, gyógyszertárak, háziorvosok stb.), egyelőre nincs 2016-os költségvetésük, ezért akik nem fértek bele az eddigi keretbe és nem tudnak várni, fizetniük kell. Még akkor is, ha egy életen át törlesztették az egészségügyi szolgáltatási járulékot!


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »