Elfogták őket, de a veszély nem múlt el

Elfogták őket, de a veszély nem múlt el

Elfogták az úgynevezett unokázós csalás három elkövetőjét, aki Győr-Moson-Sopron megyében és térségében csalt ki pénzt idős emberektől. A gyanúsítottak szeptember óta tizenkét embert vertek át több mint két és fél millió forintot csalva ki tőlük.

Másfél éve kezdődött az úgynevezett unokázós csalás. Az elkövetők idős embereket hívtak fel, jóhiszeműségüket kihasználva unokájuknak vagy gyermeküknek kiadva magukat próbáltak tőlük pénzt kicsalni.

„Mindenféle indokot kitalálnak, karácsony előtt a bevásárlásra, bedöglött az autóm, itt állok az osztrák autópályán, haza szeretnék menni, de nem tudok, vannak azonban olyan hívások is éjszaka, hogy megvertek, mama, nagy bajban vagyok, adjál pénzt” – részletezte Aranyos Gábor, a soproni rendőrkapitányság osztályvezetője.

Győr-Moson-Sopron megyében és térségében csaknem harminc idős nőtől csaltak ki pénzt, gondosan ügyelve arra, hogy ne hagyjanak nyomot maguk után.

„Jól szervezettek, ha odamennek a helyszínre, és a szomszéd hazaérkezik autóval, vagy embert látnak az utcában, nem mennek oda a pénzért, a maximális biztonságra mennek. Ha egy néni azt mondja, hogy gyertek, odaadom a pénzt, de szólok előtte a Ferinek, vagy megbeszélem bárkivel, akkor hiába beszélték meg előtte telefonon, már nem mennek oda a pénzért. A másik probléma, hogy idősek a sértettjeink, és a bűncselekmény elkövetése után hiába viszünk oda hozzájuk nagy, A4-es lapon színes képet, hiába tudjuk azt, hogy ki az elkövető, a nénik már nem ismerik fel” – tette hozzá az osztályvezető.

A rendőrség továbbra is arra figyelmezteti az idősebbeket, hogy ne engedjenek be a lakásukba idegeneket, és soha ne adjanak át nekik pénzt. A prevenciós kampányban a hatóságok módszereket is ajánlanak a hasonló csalások megelőzésére.

Az egyik ilyen taktika, hogy például a családtagok egymás között megbeszélnek egy bizonyos jelszót, amelyet akkor alkalmaznak, ha meg vannak szorulva. A másik, hogy az egészséges óvatosságot el kell sajátítania az idős korosztálynak, tehát nem szabad elhinni azt, amit bárki telefonon mond” – fogalmazott Kovács Sándor bűnmegelőzési osztályvezető.

Az unokázós csalássorozat elkövetőit egy hete fogták el a soproni rendőrök. A 45 éves férfi és a 29 éves nő előzetes letartóztatásban van, harmadik társuk, aki állítólag a pénz átvételében segítette őket, szabadlábon védekezhet.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »