Elfogtak egy háborús bűnökkel gyanúsított egykori szerb tábornokot

Elfogtak egy háborús bűnökkel gyanúsított egykori szerb tábornokot

Koszovóban elfogták Milovan Bojovic egykori szerb tábornokot, akit az albán civil lakosság ellen az 1998-1999-es koszovói háború idején elkövetett bűncselekményekkel vádolnak – számolt be róla pénteken a Koha Ditore című pristinai napilaphonlapján.

A koszovói rendőrség megerősítette az elfogás hírét. Azt is közölték, hogy Bojovicot azért vették őrizetbe, mert illegálisan lépte át a szerb-koszovói határt.

Egy koszovói emberi jogi csoport szerint Bojovic közeli kapcsolatban állt az egykori szerb és jugoszláv elnökkel, Slobodan Miloseviccsel. A koszovói háború az ő elnöksége idején zajlott, és csak azt követően ért véget, amikor a NATO hadműveletet indított Jugoszlávia ellen.

A koszovói szervezet szerint a háború idején Észak-Koszovóban Milovan Bojovic felügyelete alatt álltak azok a félkatonai és rendőrségi alakulatok, amelyek fegyvertelen civilek ellen követtek el bűncselekményeket, egyebek mellett gyilkosságot és tömeggyilkosságot.

Információik szerint a szóban forgó térségben 499 embert gyilkoltak meg, s 98-at eltűntként tartanak nyilván, akik közül 52-en civilek voltak.

MTI


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »