Elfogták az egyik kulcsembert, hármat vád alá helyeztek

Elfogták az egyik kulcsembert, hármat vád alá helyeztek

Vízágyúval kellett a rendőröknek oszlatniuk a szélsőjobbosok tüntetését Brüsszelben, hiába kérte korábban a belga főváros polgármestere a tömegrendezvények elhalasztását. A keddi terrortámadás előkészítésével már három embert vádolnak a hatóságok, köztük van az a férfi is, aki ott volt a belga főváros repterén az elkövetőkkel, de nem robbantotta fel magát. Olaszországban egy algériai férfit is letartóztattak, ő szerzett hamis papírokat a belga terrorista sejtnek. Még legalább 9 embert keresnek.

A vasárnapra tervezett békemenet ugyan elmaradt Brüsszelben, tüntetett viszont a szélsőjobb azon a téren, ahol sokan a keddi merényletek áldozataira emlékeztek. A fasiszta jelszavakat skandáló fekete ruhás csoportot  a rendőrök az egyik közeli utcába szorították, majd  a vízágyúkat is bevetettek ellenük. A szélsőjobb annak ellenére demonstrált, hogy a belga belügyminiszter a megmozdulások elhalasztását kérte.

„Az egész országban hármas szintű terrorkészültség van, fontos nyomozások zajlanak, ezekhez pedig minden rendőrre szükség van. Ez az oka annak, hogy azt szeretnénk, ha a szervezők későbbre tennék ezt a terrorizmusellenes demonstrációt” – mondta Jan Jambon belügyminiszter.

A szombati sajtótájékoztatón az is kiderült, hogy a keddi 31 áldozatba már a metrón és a repülőtéren robbantó 3 öngyilkos merénylőt is beleszámolták, tehát valójában csak 28 emberrel végeztek a terroristák. A hatóságok több mint 10 embert tartóztattak le a támadások miatt. Az egyetlen elkövetőt, aki nem robbantotta fel magát, a reptéri kalapos férfit az ügyészek szerint már csütörtökön elfogták. Ő szabadúszó iszlamista újságíró volt, korábban többször őrizetbe vették, mert parkokban és menekültszállókon toborzott dzsihadistákat. A rendőrök azt a testvérpárt is ismerték, amelynek egyik tagja a metróban, a másik a reptéren robbantotta fel magát. Rájuk a török és amerikai hatóságok is figyelmeztettek.

„Ezek az emberek egyszerű bűnözőként kezdték a pályájukat, néhányan börtönbe is kerültek, ahol kapcsolatokra tettek szert. Később megfertőzte őket a dzsihadista ideológia, és innentől kezdve építenek terrorhálózatokat” – mondta a több merénylőnek otthont adó brüsszeli Molenbeek polgármestere, Francoise Schepmans.

A belgiumi terrorsejt feltételezett vezetőjét, egy algériai férfit az ügyészek szerint két hete egy razzia során lelőtték. A csoportnak hamis papírokat szerző, szintén algériai férfit Olaszországban fogták el a hétvégén. A nyomozók még legalább kilenc embert keresnek, akiknek a párizsi és a brüsszeli merényletekhez is lehet közük, például azzal, hogy papírokat, fegyvereket, járműveket szereztek az elkövetőknek.

„Az európai hírszerzések túlságosan technológiafüggők: műholdakat, lehallgatási eszközöket használnak, csak éppen a humánhírszerzés, az emberek által személyesen végzett adatgyűjtés gyenge. Márpedig az iszlamisták közé be kell épülni, hogy információhoz jussunk tőlük” – hangsúlyozta egy francia szakértő.

A keddi merénylet után még mindig több mint 100-an vannak kórházban, közülük 62-en az intenzív osztályon. 9-en vannak életveszélyes állapotban, a többségük égési sérülések miatt. 4 áldozat holtteste úgy összeroncsolódott, hogy csak dns-vizsgálattal lehet azonosítani.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »