„Elfogadhatatlan, hogy ott legyen a kórház”

„Elfogadhatatlan, hogy ott legyen a kórház”

A kormány fejlesztési tervei sem aratnak osztatlan sikert. Bár a szakma egyetért abban, hogy Budapestnek szüksége van egy XXI. századi szuperkórházra, az észak- és közép-budai lakók szerint elfogadhatatlan, hogy az intézményt a XI. kerületbe, Kelenföldre tervezi a kormány.

Szilágyi Zsolt lokálpatrióta tavaly már aláírásgyűjtést szervezett, hogy a Szent János-kórház területén épüljön fel a kormány által tervezett új fővárosi központi kórház. Azt mondta: elfogadhatatlan, hogy a tervezett szuperintézmény Újbudán épüljön. „Nem ez a végső szó, még megpróbáljuk a szakpolitikát és a kormányt meggyőzni, hogy változtasson ezen a nézetén, és a budaiak kapják meg az őket megillető XXI. századi kórházat a János-kórház területén vagy annak közelében” – mondta a polgári kezdeményezés szervezője.

Tavaly 11 ezer szignó gyűlt össze, az idén pedig a Jobbik szervez aláírásgyűjtést a Szent János-kórház jövőéért. „Nemcsak a budapesti, hanem a budai és a Buda környéki települések ellátásában fontos szerepet tölt be, amelyet nem lehet más kórházzal helyettesíteni, másrészről pedig megvannak azok a fejlesztési tervek, amelyek a Szent János-kórházat meg tudják őrizni, fejleszteni tudják, és Budapestnek – hogyha úgy tetszik, az ellátásának – a sarkkövévé tudják tenni” – fogalmazott Lukács László jobbikos országgyűlési képviselő.

Az intézmény egyik orvosa a Hír TV Reggeli járatában azt mondta: az sem lehet kifogás a helyszín ellen, hogy nehezen elérhető. „Az aktív ellátást ott kell tartani, ahol az ellátási terület van. A Szent János-kórház mellett azok az érvek, hogy nincs jó közlekedése, nem igazak. Hét busz áll meg, négy villamos, a fogaskerekű, a távolsági buszok és pont az ellátási területről” – nyilatkozta Nyulasi Tibor, a Szent János-kórház osztályvezető főorvosa.

Az emberi erőforrások minisztere azzal nyugtatta a kedélyeket, hogy még semmi nem dőlt el. „Mindenkit arra kérek, hogy őrizze meg a nyugalmát, a hatástanulmányok tekintetében, a koncepció tekintetében, a végleges döntések tekintetében még kérünk egy kis időt arra, hogy valóban elő tudjunk állni azokkal a megoldásokkal, amelyek mind Budapestnek, mind külön Budának és Pestnek, mind külön Észak-Budának, Közép-Budának, Dél-Budának, Észak-Pestnek és Dél-Pestnek megoldást kínálnak az ellátás tekintetében” – jelentette ki Balog Zoltán.

A Szent János-kórház jelenleg a régióban körülbelül egymillió páciens ellátásáért felel.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »