Elfagyott a meggy harmada

A kora tavaszi fagykárok miatt becslések szerint mintegy 30 százalékkal kevesebb meggy terem idén, a felvásárlási árak pedig emelkedhetnek. A szakma ennek érdekében egységes ármegállapodást szorgalmaz a termelők és a feldolgozók között.

A Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. (MKSZN) tájékoztatása szerint a legbővebben termő, a hazai meggytermés 60 százalékát adó északkelet-magyarországi régióban a termésnek mintegy a fele elfagyott.

Pest megye déli részén, különösen Ceglédbercelen és Dánszentmiklóson szinte totális volt a fagykár; legfeljebb a fák koronáján maradtak meg a virágok. Van olyan gazdaság, ahol a 60 hektáros meggyesen jó, ha 60 kilogramm gyümölcs megmarad.

Apostol János, az MKSZN szakértője közölte, hogy a németországi feldolgozók képviselői járják az országot, ezután döntenek az árakról. A nagyobb termesztők véleménye, hogy kilónként 200 forint alatt nem szabad eladni a meggyet, miután a részleges fagykár miatt az önköltség is nőtt.

A meggytermelőknek évek óta nehézséget jelentenek a szerintük alacsony felvásárlási árak. Szakmai szervezetük már két éve kezdeményezi az együttműködést. Az idei cseresznye- és meggytanácskozáson sem született meg a konszenzus, pedig külföldön létezik már erre gyakorlat: a franciáknál például a feldolgozók és termelők közösen végeznek termésbecslést, és állapítanak meg fix felvásárlási árat, ezzel önmaguk szabályozzák a folyamatot.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »