Életveszély: rengeteg ellenőrzés marad el

Több mint százezer kéményt nem tudnak ellenőrizni a fővárosi kéményseprők egy július óta hatályos szabálymódosítás miatt. Ők továbbra is megvizsgálnák évente a gázkéményeket.

A fővárosban nem a katasztrófavédelem végzi a kéményellenőrzést, a szolgáltató az önkormányzat cége maradt. A lakossági ellenőrzése ingyenes, de a gázkéményekre csak kétévente kerül sor az új rend szerint.

„A fővárosban az évenkénti ellenőrzés mindenképp indokolt. Olyan számú nyílt égésterű gáztüzelő-berendezés működik még a mai napig is a fővárosban, aminél az ellenőrzés elmaradása veszélyt is jelenthet. Nem azt mondjuk, hogy közvetlen életveszély, de mi az eddigi tapasztalatokból azt tudjuk mondani, hogy ahova nem sikerül eljutni, ott sajnos az életveszély fennállhat az idei évben is” – közölte Kovács Balázs, a Főkétüsz Kft. ügyvezetője.

A szén-monoxid nemcsak azokra jelent veszélyt, akiknél rossz a kémény, hanem a mérgezésekhez riasztott tűzoltókra is. Az egyik áramszolgáltató 50 professzionális mérőt adományozott a katasztrófavédőknek. „Ezek az érzékelők az elsődlegesen beavatkozó állomány munkáját segítik, amikor a kollégáink teljes légzésvédelmi felszerelés mellett jutnak be, és megállapítják, hogy CO jelen van a helyszínen vagy nincs” – magyarázta Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagy.

Évente nagyjából 400 bejelentés érkezik szén-monoxid-mérgezésről, tucatnyi áldozaton már nem tudnak segíteni a tűzoltók vagy a mentők.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »