Életre szóló ajándékot kapnak a gyerekek

Életre szóló ajándékot kapnak a gyerekek

A Dévaványai Gyermekotthon javára szervez adománygyűjtést Budapesten április 16-án, szombaton a hátrányos helyzetű, gyermekotthonban nevelkedő fiatalokat támogató Kuckó Önkéntes Program. A kezdeményezők terveiről és jelenleg is futó projektjeiről beszélgettünk Strényi Veronikával, az ötlet „szülőanyjával”.

Négy évvel ezelőtt jelentkezett önkéntesnek a Hűvösvölgyi Gyermekotthon igazgatójánál Strényi Veronika és egy jó barátja, hogy a szegény sorsú, nehéz helyzetben lévő fiatalok gyámolítói legyenek. Vera táncot, önkéntes társa pedig angol nyelvű órákat tartott a gyermekotthon egyik lakójának, ebből a közös kezdeményezésből nőtte ki magát a Veronika szárnyai alatt működő, jelenleg 3-4 önkéntest számláló Kuckó Önkéntes Program.

Strényi Vera szabadidejét áldozza arra, hogy élményt és örömet szerezzen a gyermekeknek, és abban támogassa őket, amiben igazán jók, tehetségesek. A 2012-ben indult önkéntes program mára sok támogatót gyűjtött maga mellé, és számos adományt juttattak már el budapesti és vidéki gyermekotthonokba. Szombaton, április 16-án Kuckó napot szerveznek közel negyven önkéntes és megannyi támogató részvételével, melyen a dévaványai gyermekotthon javára gyűjtenek adományokat. Mint Verától megtudtuk, a kis lakók vonattal érkeznek Budapestre, és meglepetés műsorral készülnek, emellett pedig nagyon örülnek, és hálásak a kezdeményezésért, hiszen soha nem volt még részük ekkora összefogásban. A 10-17 óráig tartó rendezvényen számtalan színes program lesz, Petruska András is fellép.

Munkát szerzett mentoráltjának

Vera azonban nem csak adományokat gyűjt a gyermekotthonok számára, hiszen amióta belecsöppent ebbe a világba, több mentoráltja életét is figyelemmel kíséri. Egyikük, nevezzük Tominak, lassan tizennyolc éves, és már rengeteg rendőrségi ügyön van túl, egyebek mellett a lopások és a rossz magaviselet miatt került gyermekotthonba. A Kuckó vezetője úgy döntött, hogy szárnyai alá veszi a fiút. Mivel a sport sokszor jelent kitörési lehetőséget a nehéz sorsú embereknek, Vera az ismerősei támogatásával megszervezte, hogy Tomi sportolhasson. A Kuckó-program vezetője a munkakeresésben is segített a fiúnak, aki most egy autómosóban dolgozik. Tomi már félig-meddig kiköltözött az otthonból, barátnőjével egy kis lakásban élnek. Vera azonban még mindig pátyolgatja mentoráltját, mert vannak olyan helyzetek, melyeket meg kell beszélnie a fiatalokkal: ide tartozik például az is, hogyan lehet egy háztartást energiatakarékosan fenntartani, vagy miképpen osszák be pénzüket. A Kuckó-program vezetője abban segít a fiatal párnak, hogy elmagyarázza nekik, mit kellene szem előtt tartaniuk, mire van igazán szükségük.

Közös élményekkel gazdagodnak a gyermekek

Vera a fővárosi és a vidéki gyermekotthonok helyzetével kapcsolatban azt emelte ki, hogy az önkéntesek többsége Budapesten tanul, itt jár egyetemre vagy főiskolára, így a fizikai közelség miatt egyértelműnek tűnik, ha az említett korosztály a budapesti gyermekotthonokban vállal önkéntes munkát. Egy Nógrád megyei zsákfaluban nem valószínű, hogy bekopogtat egy önkéntes azzal a céllal, hogy felolvasna a gyermekeknek, míg Budapesten ez már szerencsére mindennapos jelenségnek mondható.

A Kuckó-projekt vezetője egyébként az egyik budapesti szórakozóhely marketingese és rendezvényszervezője, mint mondta, egyik projektjük is a vendéglátás köré épül. Céljuk az, hogy hátrányos helyzetű, otthonokban élő gyermekeken segítsenek. Munkahelyén ez már egy bevált gyakorlat. Másfél éve, havi rendszerességgel mintegy harminc gyermeket látnak vendégül egy háromfogásos ebédre, melyet közös zenéléssel és dj meghívásával kötnek össze: a gyermekotthonok lakói így egy olyan közösségi élménnyel gazdagodnak, amivel talán még sosem, vagy csak nagyon ritkán találkoztak. Ezt a projektjüket szeretnék kiterjeszteni az ország többi részére is, és abban bíznak, hogy a jó példa ragadós. Egyelőre arra nincs kapacitásuk, hogy minden étteremmel felvegyék a kapcsolatot, így az interneten keresztül hívják fel a kezdeményezésre a vidéki helyek figyelmét. Legutóbb egy zalaegerszegi street food cég látott lehetőséget ebben a projektben, és egy kis finomsággal lepte meg a helyi gyermekotthon lakóit.

Fodrász-projekt, bringaszerviz

Az élményszerzés mellett azonban egy másik fontos területen is segítséget nyújt az intézetek számára a Kuckó-program. Mivel a gyermekotthonokban általában a nevelők vágják a gyermekek haját, ezért Vera úgy döntött, hogy fodrászokat szervez az otthonok lakóinak. Igaz, hogy a nagyobb lányok, akiknek már fontos a külső, saját költőpénzüket már korábban is fodrászra fordították, ám a többségnek még most is kiváltság eljutni egy szalonba. A 2015-ös projektjükre a főváros minden harmadik fodrásza jelentkezett. A program szerencsére kinőtte magát, így már három gyermekotthont két-három havi rendszerességgel látogatnak meg a fodrászok.

Emellett egy bringaszerelési projekt is terveik közt szerepel. A Menyecske utcai gyermekotthon lakói kerékpárjainak a javítására szakembereket próbálnak megnyerni, felvették már a kapcsolatot biciklis szervizekkel, ám a tavaszi időszak annyi munkával látja el a szerelőket, hogy egyelőre ez a projekt függőben maradt.

Adományozni nem egyszerű

Vera azt is megosztotta az MNO-val, hogy  adományozni nem egyszerű feladat. Sokszor előfordul, hogy használhatatlan, régi, elnyűtt dolgokat küldenek az emberek, amit a legtöbben egy lomtalanításkor kitennének a konténerben. Ám az adományozás nem erről szól. Az otthonokban élő gyermekek ugyanolyan modern és szép dolgokra vágynak, mint amit egy átlagos fiatal megkap a családjától. A Kuckó vezetője összefogásra kéri mindazokat, akik a gyermekotthonokért dolgoznak – például a nagyon telített karácsonyi időszakban –, közösen, együttműködve próbálják lefedni valamennyire az egész országot, így egyenlően és igazságosan oszthatnák el a felajánlásokat.

Az adományozók figyelmét pedig arra szeretnék irányítani a Kuckó önkéntesei, hogy amennyiben úgy döntenek, hogy segítenek, szánjanak egy kicsivel több időt arra, mely szervezethez juttatják el ajándékaikat. A Kuckó-program vezetője hozzátette: sokszor a keresőprogramok első találati helyein szereplő intézetek kapják a támogatást, pedig mások is rászorulnának.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »