Életbe léptek az Égei-tengeren az új szabályok

Hajnalban életbe léptek az Égei-tengeren az új szabályok, amelyekről a brüsszeli csúcson egyezett meg az Európai Unió Törökországgal.

Mostantól nem lesz érdemes elindulniuk a bevándorlóknak Törökországból az Európai Unió felé, mert visszaküldik őket. Azt viszont még senki sem tudja, mi történik majd a gyakorlatban.

A hajnalban életbe lépett új szabályok értelmében azokat a migránsokat, akik nulla óra után érkeznek meg a görög szigetekre, azonnal visszafordítják Törökországba.

A görögök már éjfél előtt elkezdték kiüríteni a szigeteket: az ország belsejébe viszik azokat, akik a zárás előtt már ott voltak. Így választják külön azokat, akik éjfél előtt jöttek, és azokat, akik éjfél után.

Óriási akció kezdődött a görögök részéről, az összes kompot a szigetekhez vezényelték – jelentette az M1 helyszíni tudósítója vasárnap reggel. Muci Attila elmondta: a legnagyobb komp háromezer ember szállítására képes. A hajók ugyanakkor – úgy tudni – még nem indultak el el a szigetekről.

Tudósítónk rámutatott: már jelenleg is több tízezer migráns tartózkodik az ország belsejében, az ő ellátásuk sem megoldott, ezért várhatóan hatalmas gondot okoz majd az újabb több ezer ember érkezése. Hozzátette: kérdés, hogy ilyen körülmények között nem törnek-e ki a migránsok és indulnak meg a macedón fizikai határ felé.

A megállapodás

A brit miniszterelnök szerint az EU-török megállapodás hozzájárulhat az embercsempész-bandák felszámolásához és visszatarthatja az illegális bevándorlókat attól, hogy útra keljenek Európába. David Cameron ugyanakkor elismerte, a gyakorlati megvalósítás nem lesz egyszerű feladat.

„Átfogó akcióra lesz szükség, Nagy-Britannia kész segíteni. Birtokában vagyunk a szükséges tudásnak és képzett emberekkel rendelkezünk. Határőrizeti hajóink már most is az Égei-tengeren járőröznek, Görögországban pedig szakembereink és tolmácsaink dolgoznak. De készek vagyunk még több segítséget nyújtani” – mondta a brit miniszterelnök.

A német kancellár is úgy véli, hogy az egyezmény kemény csapást jelent az embercsempészek üzletére, de arra Angela Merkel sem számít, hogy az Égei-tengeren átvezető migrációs útvonal felszámolásával teljesen megoldódna a menekültválság.

Sőt, az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága most azzal számol, hogy a balkáni útvonal lezárása “robbanásszerűen” hathat a Földközi-tengeren zajló átkelésekre.

A német titkosszolgálat arra figyelmeztette az olasz hatóságokat, hogy a balkáni zárás után júliusig kétszázezres tömeg kelhet át a Földközi-tengeren.

Az olasz hatóságok adatai azt mutatják, hogy az utóbbi napokban egyre többen érkeznek Líbia felől. Pár nap alatt négyezren értek partot Olaszországban és – tavaly nyár óta először – már szíriai menekültek is voltak közöttük.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »