Éles szócsata zajlott a lengyel parlamentben

Az előző lengyel kormány nem tartotta szem előtt az állam érdekeit, nyolc évig csak egy “elméleti államot” épített, melyben az állampolgárok nem számítottak –  jelentette ki Beata Szydlo lengyel kormányfő szerdán a szejmben rendezett többórás vitában, amelyben a miniszterek elődeik teljesítményét értékelték a tárcáiknál folytatott ellenőrzés után.

“Nyolc éven keresztül egy elméleti államot építettek, melyben semmibe vették az állampolgárokat” – mondta Beata Szydlo, utalva az előző, a Polgári Platform (PO) vezette kormány belügyminiszterének a 2014-es lehallgatási botrány során kiszivárgott kijelentésére. Bartlomiej Sienkiewicz akkor nyomdafestéket nem tűrő kifejezésekkel jellemezte az akkori államigazgatás működését, és kijelentette: az állam csak “elméletileg” létezik.

Beata Szydlo a PO meg nem valósított választási ígéreteire utalva azt mondta, hogy a két előző választási időszak során elkövetett szabálytalanságok miatt a lengyelek mintegy 340 milliárd zlotyt (24 billió forint) veszítettek. “Tevékenységüket az államérdektől eltérő indítékok vezérelték” – jelentette ki, és közölte, hogy egyes eseteket a megfelelő intézmények ki fognak vizsgálni.

A kormányfő hangsúlyozta: az egyes tárcáknál végzett felülvizsgálatot nem a bosszú diktálta, a Jog és Igazságosság (PiS) kormánya “kötelességének tartja annak bemutatását, hogy milyen módon kormányoztak Lengyelországban”.

A lehallgatási botrányra Mariusz Kaminski titkosszolgálatokat felügyelő miniszter is utalt felszólalásában. Elmondta, hogy az előző kormány a kiszivárgott hanganyagokban napvilágra került szabálytalanságok után kutató harminc oknyomozó újságírót figyelt meg. Kaminski szerint a lehallgatási botránnyal foglalkozó újságírók alkották az előző nyolc év alatt lehallgatott vagy más módon megfigyelt 52 újságíró legnagyobb csoportját.

Ewa Kopacz előző miniszterelnök válaszában elítélte a PiS “hazugságait”. Pártja támogatásáról biztosította az egyik, az előző ciklusban kipattant korrupciós ügyben folyó vizsgálatot, de követelte, hogy terjesszék ki azt egy másik hasonló ügyre is, amelyben állítólag a jelenlegi kormánypárt tagjai vannak érintve.

Grzegorz Schetyna, a PO elnöke “színjátéknak”, a több tízezres szombati varsói ellenzéki tüntetésre adott “sikertelen válasznak” minősítette az értékelést. Valótlannak mondta a Beata Szydlo, majd az egyes miniszterek által bemutatott számadatokat, és hangsúlyozta: a PO vezette kormánykoalíció alatt Lengyelország 450 milliárd zlotynak (32 billió forint) megfelelő uniós támogatásban részesült.

A harmadik legnagyobb parlamenti tömörülés, a Kukiz´15 nevében nyilatkozó Marek Jakubiak “politikai akciószínháznak” minősítette az értékelést. Szerinte a tárcáknál végzett vizsgálatokat írásos formában, számadatokkal, nevekkel alátámasztva kellett volna bemutatni, ehelyett a szejmben csak szónoklatok hangzottak el.

A PO és a Lengyel Parasztpárt (PSL) koalíciója 2007-től 2015. novemberig kormányzott Lengyelországban. A kormány élén 2014 őszig Donald Tusk állt, majd miután a miniszterelnököt az Európai Tanács elnökévé választották, Ewa Kopacz került a kabinet élére.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »