Éles bírálatot kapott Amerikából Magyarország

Éles bírálatot kapott Amerikából Magyarország

Elmarasztalta a bevándorlás elleni propagandáért az Orbán-kormányt az Egyesült Államok. Az amerikai külügyminisztérium 2015-ös jelentése szerint Magyarország menekültügyi politikája emberi jogokat sért. Az értékelés összeállításában a Magyar Helsinki Bizottság is részt vett. Egy másik jogvédő szervezet, az Amnesty International Magyarország nem kommentálja az amerikai jelentést. Szijjártó Péter nonszensznek nevezte a jelentést.

Bevándorlásellenes plakátokkal ragasztották tele tavaly nyáron Magyarországot a kormány megbízásából. Az amerikai külügyminisztérium idegengyűlölőnek minősítette a propagandát 2015-ös jelentésében. A dokumentumban idézik az ENSZ emberi jogi főbiztosát, aki szerint a migrációs jogszabályok szigorítása, a határzár átlépésének, megrongálásának bűncselekménnyé minősítése nem fér össze a nemzetközi joggal. Washington annyit az Orbán-kormány javára ír, hogy a polgárháborús övezetekből érkező menekülteket nem fordította vissza a határon, hanem engedte őket továbbmenni nyugatra.

„Azt gondolom, hogy a jelentés úgy, ahogy van nonszensz. Nonszensz a tartalmát tekintve is, meg nonszensz az is, hogy Budapesttől több ezer kilométerre ülő irodákban ücsörgő emberek próbálják megmondani, hogy akkor most Magyarország egészen pontosan milyen állapotban is van. És az is nonszensz, hogy Magyarországot azért próbálják meg éppen most lehúzni, merthogy milyen álláspontot visz a magyar bevándorlás kapcsán. Mi azt egyszerűen értelmezhetetlennek tartjuk, hogy egy olyan országból érkezik kritika a mi bevándorlásra alkalmazott válaszunk kapcsán, amely nem kerítést, hanem falat épített a déli határára, és amelynek elnökválasztási kampányában minden meg annak az ellenkezője is elhangzik” – fogalmazott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A jelentést amerikai kormánytisztviselők írták ugyan, de magyar civil szervezetek megkérdezése után. „A Helsinki Bizottság a feladatai teljesítése során a nyilvánosság számára és a minket megkérdező szervezetek számára küldünk információt az emberi jogi helyzetről Magyarországon” – mondta Pardavi Márta, a Magyar Helsinki Bizottság elnöke.

Együttműködött az Egyesült Államok kormányával a korrupció ellen küzdő nemzetközi civil szervezet, a Transparency International magyarországi irodája is. „Segítettünk, igen, ez egy rutinszerű eljárás, az amerikai külügyminisztérium hosszú-hosszú évek óta készít emberi jogi jelentéseket különböző országokról, a fontos partnereiről. Mi az átláthatóság, kormányzati döntéshozatal nyomon követhetősége, közpénz témakörben szoktunk hozzászólni, és ezt tettük a tavalyi évben is. Ebben nem kemény tények szerepelnek, vagy azok csak utalásszerűen szerepelnek, ez inkább percepciókat, véleményeket gyűjt össze, vannak benne tények is, de ezek nem feltétlenül kutatáson alapulnak vagy statisztikai méréseken, hanem mondjuk sajtómegállapításokon, vagy egy-egy politikusnak az állításain” – nyilatkozta Ligeti Miklós, az iroda jogi vezetője.

Az amerikai külügyminisztérium szerint az Orbán-kormány továbbra is igyekszik megfélemlíteni a civil társadalmat.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »