Elérte Floridát a Matthew hurrikán

Elérte Floridát a Matthew hurrikán

Helyi idő szerint péntekre virradóra megközelítette Florida partjait a Matthew hurrikán. Lassan eléri Jacksonville-t és Daytona Beach-et is.

Florida több mint félmillió háztartásában nem volt áram pénteken reggel. Mindenkit arra szólítottak fel, hogy maradjon otthon. Florida kormányzója, Rick Scott katasztrofális pusztításról beszélt, és másfél millió embert biztatott otthona elhagyására. Azzal érvelt: a lakosok gondoljanak azokra, akik már életüket vesztették a viharban, és hogy ők is könnyen hasonlóképpen járhatnak. „Ez komoly. Fogy az idő, és a vihar végez veletek. Hozzátette: már több mint 140 ezer épület maradt áram nélkül.

A térségben mintegy háromezer légi járatot töröltek. Bezárt Fort Lauderdale reptere, várhatóan ez történik majd az északabbra fekvő Orlando légikikötőjével is. Az American Airlines légitársaság csütörtök délután minden járatát törölte Florida számos repterén, így Miamiban is.

Obama elnök arra figyelmeztetett, hogy a hurrikán még mindig nagyon veszélyes. Elmondta azt is, hogy fel kell készülni a legrosszabbra, ez még csak a kezdet.

Az amerikai Nemzeti Hurrikánközpont szerint a sebessége elérheti az óránkénti 185-205 kilométert. Ezzel a Nemzeti Meteorológiai Szolgálat szerint 3. kategóriájúvá „szelídült”; de így is extrém, életveszélyes a helyzet, írják a jelentésükben.

A CNN közvetítésében a Katrina tizenegy évvel ezelőtti pusztítására emlékeztetnek. Szerdán Georgia egy részén, Észak-Karolina hatvanhat megyéjében és Dél-Karolina teljes területén szükségállapotot hirdettek ki.

A hurrikán óriási felhőörvényben kavarog, ami az űrből is félelmetes látványt nyújt. Úgy tűnik, igaznak bizonyul, hogy a Matthew lesz 2007 óta a legerősebb trópusi vihar.

Az újabb adatok szerint megközelíti az ötszázat a Matthew hurrikán halálos áldozatainak száma Haitin – közölte pénteken a karib-tengeri ország polgári védelmi hatósága; de gyorsan érkeznek az új adatok. Brutális erejű a szél, még ha szelídült is egy kicsit.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »