Elengedték Reagan merénylőjét, de nem találkozhat Jodie Fosterrel

Elengedték Reagan merénylőjét, de nem találkozhat Jodie Fosterrel

Szabadon engedték John Hinckley-t, aki 35 évvel ezelőtt megkísérelte meggyilkolni Ronald Reagan amerikai elnököt – jelentette szombaton a The Washington Post című amerikai lap.

Egy amerikai bíróság még júliusban döntött a 61 éves férfi szabadon engedéséről mivel úgy ítélte, hogy Hickley sem magára, sem másokra nem jelent veszélyt többé.

John Hinckley 1981-ben egy washingtoni szálloda előtt lőtt rá Ronald Reaganre, mint később elmondta, azért, hogy felhívja magára Jodie Foster színművész figyelmét. Reagant két hétig ápolták kórházban, a lövöldözésben megsebesült az elnököt kísérő rendőr és az elnök sajtótitkára, James Brady is. Hinckley-t akkor nem börtönbüntetésre, hanem zárt osztályon való kezelésre ítélték, mert az igazságügyi orvosszakértők beszámíthatatlannak találták.

Hickley-t 1981 óta egy washingtoni pszichiátriai intézetben kezelték. 2006-tól kezdődően többször is meglátogathatta a Virginia államban élő édesanyját, akinél mostantól lakhat. Ugyanakkor néhány hatósági korlátozással kell szembenéznie, így nem érintkezhet Reagan családtagjaival, sem Jodie Fosterrel. Emellett folytatnia kell a kezelését, és mindössze nyolcvan kilométerre hagyhatja el édesanyja házát, ilyen esetben pedig mindig kell hogy legyen nála GPS-helymeghatározásra képes, bemérhető mobiltelefon.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »