Elemzők: nem változtat az alapkamaton az MNB

Szakértők szerint nem változtat az alapkamaton a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa augusztus 23-i ülésén, és arra számítanak, hogy a jelenleg érvényes 0,9 százalékos kamatszint 2018-ig biztosan marad – közölte a Reuters elemzők körében végzett felmérés alapján.

Az augusztus 15-17 között megkérdezett 18 elemző mindegyike úgy vélte, hogy a jegybank a következő ülésén nem változtat a 0,9 százalékos rekordalacsony kamatszinten. A szakértők szerint idén és jövőre sem változik majd az alapkamat, majd 2018 végére 1,3 százalékra emelkedik.

A jegybank előző, július 26-i kamatdöntő ülésének közel másfél hete ismertetett rövidített jegyzőkönyvéből kiderült, hogy a monetáris tanács minden jelen lévő tagja támogatta az alapkamat megtartását és a kamatfolyosó változatlanul hagyását.

A dokumentum szerint a monetáris tanács úgy ítélte meg, hogy a magyar gazdaságot továbbra is kihasználatlan kapacitások jellemzik, és az infláció tartósan mérsékelt marad. A monetáris politika horizontján a reálgazdaság dezinflációs hatása fokozatosan csökken. A tagok szerint a magyar gazdaság fundamentumai erősek, és az aktuális alapkamat továbbra is konzisztens az inflációs cél fenntartható elérésével. Több tanácstag is kiemelte, hogy az eszköztár júliusban bejelentett módosítására a hazai pénzügyi szektor a várt módon reagált, ugyanakkor a bankközi hozamok alakulását, valamint a pénzpiaci és állampapír-piaci fejleményeket a jövőben is kiemelt figyelemmel kell kísérni.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »