„Elektrosokk” Gyergyóremetén

„Elektrosokk” Gyergyóremetén

Füstölt a televízió, a csillárból kirobbantak az égők, több helyen tönkrement a biztosítéktábla – ilyen és hasonló károkról számoltak be a gyergyóremeteiek kedden.

aramjavitas_b

Mint kiderült, a közvilágítási hálózaton végzett munkálatok alkalmával az egyik trafóállomásnál a transzformátor és egy elosztódoboz közti kábel meghibásodott, emiatt legalább 40 háztartásban 230 helyett 400 voltra szökött az áram feszültsége. Bár a kárfelmérés még nem fejeződött be, Antal Imre, az Electrica Hargita megyei kirendeltségének vezetője már elismerte, ilyen mértékű meghibásodás eddig még nem történt a megyében.

„Azt hittük, villámcsapás”

„Éppen a tévét néztem, vártam a 13 órai híradót, amikor egy nagy csattanást hallottam, a tévékészülék pedig füstölni kezdett. Kirohantam a házból a tévével, nehogy felgyúljunk” – mondta az egyik Ebhát utcai lakos, aki annak örül, hogy a fagyasztóládája legalább nem romlott el.

„Megijedtünk, azt hittük villámcsapás ért, akkora volt a füst” – teszi hozzá a szomszédja, aki arról számolt be, hogy a nappaliban a csillárból szó szerint kirobbantak az égők, a foglalat megolvadt. A szétszóródott villanykörtedarabok a padlószőnyeget is megégették. A környéken televíziók, számítógépek, laptopok, porszívók, mikrohullámú sütők, hűtőszekrények és egyéb elektromos háztartási eszközök mentek tönkre. Egy helyen a csirkekeltető égett ki, benne a tojásokkal. Több helyen a külső biztosítéktábla, a villanyóra égett le.

A Remetének, Ditrónak és Szárhegynek is ivóvizet szolgáltató Redisza is károsult. A vízháznál feszültségszabályzó és egyéb alkatrészek mentek tönkre. Emiatt Remete egy részén, Csutakfalván és Eszenyőben kedden este 11-ig szünetelt a vízszolgáltatás. Kiss Izabella, a szolgáltató vezetője egyébként nem nagyon hiszi, hogy kártalanítani fogják a céget. Elmondta, a szennyvíztelepnél korábban már történt hasonló eset, és bár benyújtották a kárigényt, semmit sem kaptak.

Számlát kérnek a kártalanításhoz

Antal Imre, az Electrica Hargita megyei kirendeltségének igazgatója közölte, még nincs pontos kimutatás arról, hogy hány fogyasztót érintett a meghibásodás. Szerda délig egyébként 16 károsult nyújtotta be kárigényét. Mint mondta, tíz napon belül kell benyújtani a kárigényt a gyergyószentmiklósi Electrica kirendeltségéhez: az ehhez szükséges űrlap ott megtalálható.

Ezen szerepelnie kell a fogyasztási pont sorszámának (amely a villanyszámlán megtalálható), fel kell sorolni, hogy konkrétan milyen készülék hibásodott. Az igénylőnek rendelkeznie kell számlával is az adott készülékről, hogy igazolni lehessen, az adott készülék valóban az illető tulajdonában volt. Antal Imre elmondta, a kárigények benyújtása után helyszíni ellenőrzést tartanak a szolgáltató illetékesei, majd az ott tapasztaltak alapján dől el, hogy ki és milyen összegben jogosult kártalanításra.

A folyamat lebonyolítása a korábbi tapasztalatok alapján 2-6 hónapig tart. A készülékeket természetesen meg lehet javíttatni, abban az esetben a javítást igazoló számlát is be kell nyújtani. Az érintettek a kárigény benyújtása mellett a fogyasztóvédelemnél is panaszt tehetnek, a helyi önkormányzat legalábbis erre biztatja őket egy felhívásában.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »