Elektromos sokkolót kaphat a honvédség

Elektromos sokkolóval is felszerelné a katonai rendészeket a kormány – derül ki egy lapunk által megismert jogszabálytervezetből. A változásokat a migrációval és a terrorizmussal indokolják. Ma pedig a honvédek jogállásáról szóló törvényt vitatja meg az Országgyűlés, ezzel két év után „kijavíthatják” a katonai életpályamodellt.

Több, a Magyar Honvédséget érintő törvény módosítása is napirendre kerül az Országgyűlés őszi ülésszakán. A Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről szóló törvény módosításáról készült tervezet a napokban került fel a kormányportálra. A javaslat szövege szerint a migráció, a terrorizmus és a nemzetközi katonai vállalások hatékonyabb ellátása indokolja a módosításokat. Különösen figyelemreméltó, hogy a tervezet szerint a déli határ védelmében részt vevő Katonai Rendészeti Központ állományát a lőfegyveren kívül elektromos sokkolóval is ellátná a kormány. Az új kényszerítőeszköz engedélyezése megosztja a rendvédelmi szakmát, a sokkoló alkalmazása ugyanis veszélyes, korábban több esetben halálhoz vezetett. A rendőrség pél­dául 2009-ben elutasította az eszköz bevezetését, mondván, az Egyesült Államokban a sokkolók számos halálesetet okoztak.

Kis-Benedek József, a Magyar Hadtudományi Társaság biztonságpolitikai szakértője szerint a kényszerítőeszköz bevezetését a határ menti feladatok indokolják. A szakértő leszögezte: a rendőrség alacsony létszáma miatt a katonai rendészekre különösen nagy szükség van, ezért érthető az eszköz bevezetése.

Napirenden az életpályamodell is

A tervezet bővítené a honvédség által használt ingatlanok körét is. A jogszabály módosításával kivételes esetben a honvédség állami tulajdonban álló ingatlanokon kívül, „más ingatlanhasználati jogviszony” alapján is elhelyezhetné szervezeteit.

Ma vitatja meg egyébként a parlament a sokat kritizált katonai életpályamodellt korrigáló, honvédek jogállásáról szóló törvény tervezetét. A Honvéd Szakszervezet elnöke szerint ezzel kétéves folyamat ért célegyenesbe. Czövek János elnök megkeresésünkre elmondta: az életpályamodell úgynevezett harmadik pilléréről szól az előterjesztés. Ezzel a nyugdíj- és felelősségbiztosítás kérdését rendezné a kormány.

– Talán világossá vált, hogy hatalmas hiba volt megszüntetni a szolgálati nyugdíjat – ezt már Demeter Márta, az MSZP szakpolitikusa mondta lapunk megkeresésére. Demeter szerint a törvénymódosítás javít a kormány korábbi hibás döntésein, azonban csak tűzoltás. – A dokumentum szövegéből nem derül ki, hogy a törvény elfogadását megelőzően egészségkárosodást szenvedett katonák jogosultak-e a kibővített ellátásra – hívta fel a figyelmet az ellenzéki képviselő.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 10. 12.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »