„Elegünk van a szocializmusból, nem szeretjük”

„Elegünk van a szocializmusból, nem szeretjük”

Megrohamozták a venezuelaiak Kolumbiát ételért és gyógyszerekért – a két ország közti határt fél napra nyitották meg. Venezuelában több mint 700 százalékos az infláció, sok család nem jut hozzá az alapvető élelmiszerekhez sem.

Ezrek vándoroltak át a venezuelai–kolumbiai határon, hogy feltöltsék tartalékaikat. A határátkelőt még tavaly záratta be Nicolas Maduro venezuelai elnök, hogy visszaszorítsa a csempészetet, de vasárnap a tachirai kormányzó 12 órára szabad átjárást engedélyezett. Néhányan órákat utaztak azért, hogy élelmiszert és gyógyszereket vásárolhassanak. „Éhesek vagyunk, nélkülözünk. Nincs piac, nincsenek boltok, akkora a káosz, hogy az emberek egymás ellen fordulnak, hogy valami keveset vehessenek” – mondta egy venezuelai férfi.

A gazdasági válság sújtotta Venezuelában a gyógyszerekből is hiány van. „Nincsenek fogamzásgátlók, nincs tej, nincsen pelenka a gyereknek. Mit tehetnénk? Semmi nincs. A hiány folyamatosan rosszabb lesz. Szeretném, ha Maduro elnök látná ezeket a képeket és rájönne, mit szeretnénk. Elegünk van a szocializmusból. Nem szeretjük a szocializmust. Mi a kapitalizmust szeretjük. Szeretnénk, ha mindenünk lehetne, ha úgy élhetnénk, mint a kolumbiaiak” – panaszolta egy másik férfi.

A kolumbiai hatóságok szerint több mint 35 ezren lépték át a határt. Miután az emberek gyalog indultak el a határon, Kolumbia buszokat küldött a vásárlókért. A helyi boltok elfogadták a folyamatosan értékét vesztő venezuelai bolivárt is.

A vásárlóknak órákat kellett sorban állniuk és a kolumbiai boltok polcai is hamar kiürültek. Venezuelában 720 százalékos az infláció, az ország gazdasági teljesítményét pedig Zimbabwéhez hasonlítják.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »