Elégedetlenek a magyarok az EU-val? Kilépnének? Itt a válasz

A magyarok kétharmada szerint rossz irányba mennek a dolgok Európában, tízből közel hatan elégedetlenek a brüsszeli Uniós vezetéssel, de tízből hét megkérdezett szerint hazánknak nem kell kilépnie az Európai Unióból, derül ki a kormányközeli Nézőpont Intézet friss felméréséből.

A közvélemény-kutatásból kiderül:

Hírdetés

– A teljes felnőtt népesség kétharmada (66 százalék) szerint inkább rossz irányba mennek a dolgok Európában, ennek ellenkezőjét mindössze a megkérdezettek ötöde (21 százalék) gondolja.
– Leginkább a baloldali (MSZP, DK, Együtt, Párbeszéd, Liberálisok) szimpatizánsok megosztottak a kérdésben, 57 százalékuk ugyanakkor szintén elégedetlen Európa helyzetével és csak 40 százalékuk vélekedik pozitívan.
– Mindez a brüsszeli Uniós vezetéssel való elégedetlenségére vezethető vissza, e téren tízből közel hatan (56 százalékban) számítanak elégedetlennek. 
– E kérdésben is megosztottak a baloldali szimpatizánsok, a brüsszeli vezetéssel viszont körükben is alig többen elégedettek (48 százalék), mint ahányan elégedetlenek (44 százalék).
– Tízből hét megkérdezett (73 százalék) egyébként úgy véli, Magyarországnak nem kell kilépnie az Európai Unióból.
– E kérdésben leginkább a Jobbik szimpatizánsai megosztottak – korábban a pártok közül egyedül a Jobbik utasította el hazánk uniós tagságát – de még körükben is elsöprő többségben vannak a tagságot pártolók (72 százalék) a kilépést pártoklókkal szemben (24 százalék).
– A magyarok többsége által megfogalmazott Brüsszel-kritika így nem jár együtt az ország Uniós tagságának ellenzésével.

A kutatás március 10. és 14. között készült ezer fő megkérdezésével.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »