Elege van a középosztályoknak a „szabadelvű politikából” – a törtémelem szemétdombjára a neoliberlizmust

A középosztályoknak az egész világon elegük van a szabadelvű politikából és nyitnak az olyan erős emberek felé, mint Domald Trump – írja a Külkapcsolati Tanács nevű amerikai kutató intézet vezető elemzője.
A Bloomberg tudósítása szerint a tengerentúli politikus nem fasiszta, viszont megerősödése jelzi, hogy a demokrácia egy évtizede tartó visszaszorulása most már eléri Amerikát és Nyugat-Európát is.

Magyar Menedék - Háttérhatalom

A republikánus elnökjelöltség várományosának politikai felfogása sokban közös azzal, amit Erdogan, Putyin vagy Chavez vall. Sok országban éppen azért hanyatlik a demokrácia, mert a vezetők mai nemzedéke a hatalomban autokratának bizonyult. Értik, hogy a legitimitáshoz szükség van a választásokra, még ha azok nem is teljesen szabadok. Utána viszont már az ilyen hatalmasságok nemigen tisztelik a független igazságszolgáltatást és médiát, a fékeket és ellensúlyokat, az eleven magánszektort.

Sok autokrata, mint Berlusconi és Orbán Viktor úgy növelte népszerűségét, hogy ehhez uralma alá hajtotta a sajtót. Saját maguk, illetve közvetítők segítségével érdekeltségeket szereztek az ágazatban, politikai eszközökkel megfélemlítették a szerkesztőségeket, a kereskedelmi tévéket pedig elvarázsolták. De a demokrácia azért is visszaszorulóban van, mert a vezetők túl sokat ígértek, főleg a gazdasági növekedés kapcsán. A bizonyítékok azt támasztják alá, hogy a szabad politika csak hosszabb távon javítja az életkörülményeket, rövid távon nem okvetlenül. Különösen igaz ez Kelet-Európára, ahol a csalódott emberek azon tépelődnek, hogy egy tekintélyelvű vezető nem tud-e nagyobbat lendíteni a sorsukon, vagy éppen nem képes-e visszaszorítani a bevándorlást, és így azután ők jobban élhetnek.


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »