Elefántcsontparti támadás: négy francia áldozat van

Négy francia áldozata van az előző napi elefántcsontparti dzsihadista terrortámadásnak, amelyben tizenöt civil és a biztonsági erők három tagja, továbbá három támadó vesztette életét – közölte hétfőn este a francia elnöki hivatal, miután Francois Hollande francia és Alassane Outtara elefántcsontparti elnök telefonon beszélt egymással.

A közlemény szerint súlyosbodott a veszteségmérleg, miután négyre emelkedett a francia áldozatok száma. Korábban azt lehetett tudni, hogy a fővárostól negyven kilométerre található, Grand-Bassam nevű üdülőhelyen vasárnap megölt tizenöt civil áldozat között legalább egy francia is volt.

„Franciaország támogatni fogja Elefántcsontpartot a terrorizmus elleni küzdelemhez hozott kezdeményezésekben, és úgy gondolja, hogy a terrorcsoportok által fenyegetett valamennyi ország közötti együttműködésnek – mégpedig Nyugat-Afrikában – erősödnie kell” – olvasható a közleményben.

Bernard Cazeneuve belügyminiszter és Jean-Marc Ayrault, a francia diplomácia vezetője kedden Abidjanba utazik, hogy kifejezze Franciaország szolidaritását az afrikai országgal.

A francia külügyminiszter hétfőn Brüsszelben azt mondta, hogy a dzsihadisták célpontjai „az európaiak, s azon belül is Franciaország voltak, ugyanakkor Elefántcsontpart is, amely most lábalt ki a tragikus politikai nehézségekből, és éppen most épül újjá politikailag és gazdaságilag. Erre a változásra, erre a reményre is támadtak a terroristák” – tette hozzá.

Még nem ismeretes valamennyi áldozat személyazonossága. Németország azt közölte, hogy az abidjani Goethe-intézet igazgatója is meghalt a támadásban. A Le Monde című francia napilap úgy értesült, hogy libanoni, Burkina Fasó-i és mali állampolgárok is vannak az áldozatok között.

A támadást az al-Kaida terrorszervezet észak-afrikai szárnya, az Iszlám Magreb al-Kaidája (AQMI) vállalta magára. A biztonsági erők a helyszínen három támadóval végeztek, nem pedig hattal, ahogy arról az első jelentések szóltak. A Le Monde szerint két terroristát még nagy erőkkel keres a helyi rendőrség.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »