Eldőlt: Trump lesz az elnökjelölt

Gyakorlatilag minden eldőlt az amerikai republikánusok legújabb előválasztásán: Donald Trump lesz a párt elnökjelöltje novemberben. Indiana előválasztása lett volna Ted Cruz egyik utolsó reménye, hogy megakadályozza az ingatlanmogul győzelmét, de végül 53-37 arányban kikapott tőle, az újabb vereség után pedig bejelentette: felfüggeszti a kampányát.

Hivatalosan csak azért nem mondhatjuk még ki, hogy Trump az elnökjelölt, mert a jelöltséghez szükséges 1237 delegáltból még csak 1047-et szerzett meg, de már csak idő kérdése, hogy a hiányzó 190-et is megszerezze. Az egyetlen versenyben maradt riválisa John Kasich , de ahhoz, hogy ő bármi jelentősebb sikert elérjen, hatalmas politikai csodára volna szükség – eddig 154 delegáltja van, Indianában 8 százalékot sem szerzett, és a hátramaradt államokban is jóval Trump mögött mérik a népszerűségét.

A demokratáknál Bernie Sanders nyert Indianában – ez az eddigi közvélemény-kutatásokra némileg rácáfolt. Azonban túlságosan sokat nem ér ezzel a győzelemmel sem: az, hogy 52,5-47,5 százalék arányban győzte le Hillary Clinton t, azt jelenti, hogy az eddigi 296 helyett 290 delegálttal van lemaradva, a később szavazó államokban átlagosan 31 százalékponttal kéne győznie ahhoz, hogy ő legyen a jelölt.

Folytatás szombaton – ekkor szavaz a demokratáknál Guam. Ennél fontosabb lesz a jövő keddi előválasztás, amikor mindkét párt Nyugat-Virginiában, valamint a republikánusok Nebraskában szavaznak. A jelöltek azonban igazán már július 7-re figyelnek, amikor öt állam, köztük Kalifornia és New Jersey szavaz.

Szerző: VG Online


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »