Eldőlni látszik az FBI és az Apple harca

Eldőlni látszik az FBI és az Apple harca

Az izraeli Cellebrite mobilszolgáltató egy törvényszéki szoftver segítségével oldhatja meg az USA Szövetségi Nyomozóirodájának (FBI) problémáját egy titkosított iPhone-nal.

 

Az FBI nem tudja feltörni annak a merénylőpárosnak az iPhone-át, akik tavaly 2015 decemberben 2-án San Bernardino-ban 14 embert gyilkoltak meg és 21 embert okoztak súlyos sérülést. A hatóságok szerint a merényletet az Iszlám Állam szervezte meg.

 

A bíróság az úgy felderítése érdekében utasított az Apple-t, hogy bocsásson az FBI rendelkezésére egy olyan szoftvert, ami feltöri a kérdéses iPhone kódolását, és hozzáférhetővé teszi az adatokat. Az Apple tiltakozik, a cég ügyfeleinek biztonságára hivatkozik.

 

Egyesek hátsó szándékot sejtenek az FBI és a bíróság kívánsága mögött. Egyes törvényszéki szakértők szerint ugyanis a CIA és az FBI közösen biztosan fel tudják törni a telefont, fontosabb kérdés azonban, hogy a mobilok (ilyen magas szintű) kódolása akadályokat gördít a nyomozások elé, és nemzetbiztonsági kockázatot rejt.

 

A kikódolás kikényszerítésével tehát precedenst akarnak teremteni, hogy csökkentsék a kihívást jelentő titkosításokat.

 

Most az FBI-hoz egy izraeli mobilszolgáltató jelentkezett be azzal, hogy képes feltörni az Apple titkosítását. Ezzel akár dűlőre vihetik a hatóságok és gigavállalat közti pert. A vállalat egyébként katonai hírszerzés-technológiában is érdekelt.

 

Reuters.com

Nyitókép: imagazin.hu


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »