Elcserélné a posta az egykori Hungária Szálló épületét

Elcserélné a posta az egykori Hungária Szálló épületét

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat tulajdonába kerülhet az a műemlék épület, amelyet a posta használ, amennyiben egy ügyfélfogadásra alkalmas ingatlant tud felajánlani helyette.

02 posta_b

A postások érdekvédelmi szervezete támogatja, hogy elcseréljék a sepsiszentgyörgyi műemlék épületben berendezett székházukat, ha a megyeszékhely önkormányzata ügyfélfogadásra és a postai tevékenységre alkalmas ingatlant tud felajánlani helyébe.

Az 1907-ben épült műemlék épületet – amelyben egykor a Hungária Szálló működött – már évek óta próbálja megszerezni az önkormányzat, a főtér átalakításával pedig a belső városmagot is megnyitnák, és ezáltal hangsúlyosabb szerepet kapna a felújításra váró ingatlan. Matei Brătianu szakszervezeti elnök elmondta, a jelenlegi sepsiszentgyörgyi posta „nyomorúságos állapotban van”, az intézmény fenntartása és működtetése ilyen formában rendkívül költséges, ezért sürgetik az ingatlancserét. Brătianu ugyanakkor rámutatott, a posta meg kellene szabaduljon több más „szép, de nem funkcionális” épületétől, mint amilyen a brassói vagy a temesvári hivatal.

„A sepsiszentgyörgyi postahivatalban egyre rosszabbak az állapotok, sokba kerül a fenntartása. Egyébként több ilyen épületünk van az országban, ahol az alkalmazottak rossz körülmények között dolgoznak, ráadásul sokba is kerülnek. Ezzel ellentétben a brassói posta például nagyon szép, de nem funkcionális, a temesvári pedig egy négy utcára kiterjedő épületmonstrum” – mutatott rá a szakszervezeti elnök, aki szerint az intézmény akkor tudna megfelelően működni, ha az alkalmazottak mindenhol megfelelő körülmények közt dolgozhatnának.

Amint arról lapunkban is beszámoltunk, a városfejlesztési terv jóváhagyása után az önkormányzat illetékesei már négy évvel ezelőtt megkezdték az egyeztetést a távközlési minisztérium és a posta képviselőivel, eredményt azonban nem tudtak felmutatni. Próbáltak nyomást gyakorolni a postára, hiszen az épület nagyon elhanyagolt állapotban van, rontja a városképet, az intézménynek pedig nincs pénze a felújítási munkálatokra.

Az önkormányzat számára az is megoldást jelentene, ha eladnák a minőségi ügyfélszolgálatra alkalmatlan épületet, mert ez esetben a város élne elővásárlási jogával. Antal Árpád polgármester korábban úgy nyilatkozott, a tárgyalások azért feneklettek meg, mert mindenki tart az Országos Korrupcióellenes Ügyosztálytól (DNA), senki nem meri aláírni, hogy egy vagyontárgy átkerüljön az önkormányzat tulajdonába, még akkor sem, ha másik ingatlant kapnak érte cserébe.   


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »