Elbukott az ENSZ BT-ben a francia és az orosz tűzszüneti javaslat is – Aleppó bombázása volt a szakítópróba

Oroszország megvétózta szombaton az ENSZ Biztonsági Tanácsában azt a francia javaslatot, amely a légicsapások azonnal beszüntetésére szólított volna föl a szíriai Aleppónál, és tűzszünetre az egész országban.

A mostani volt az ötödik alkalom, hogy az orosz fél vétót emelt az öt éve tartó szíriai polgárháborúval kapcsolatban. Az előző négy alkalommal Peking is csatlakozott Moszkvához, ezúttal azonban nem.

A 15 tagú BT-ben 11 tag a javaslat mellett, ketten ellene szavaztak, ketten pedig tartózkodtak. Oroszország mellett Venezuela utasította el a francia kezdeményezést.

Jean-Marc Ayrault francia külügyminiszter a szavazás előtti napon hangoztatta: a szombat "az igazság pillanatát jelenti majd a BT tagjai számára, amikor eldönthetik: akarják-e, vagy nem a fegyvernyugvást Aleppóban. Ez a kérdés különösen vonatkozik orosz partnereinkre" – fogalmazott. Hozzátette, hogy Aleppó folyamatos bombázása civileket öl meg, kórházakat és iskolákat rombol le, nincs köze a terrorizmus elleni harchoz.

A testület a francia javaslat mellett egy Moszkva által beterjesztett rivális határozattervezetről is szavazott, amit a testület ugyancsak elutasított.

Az orosz tervezet szintén azonnali tűzszünetre szólította volna fel a konfliktusban érintett feleket, annyiban azonban más volt, hogy nem tartalmazta a légicsapások és katonai repülések beszüntetését Aleppó felett.

Az orosz kezdeményezést támogatta Kína, Egyiptom és Venezuela. Angola és Uruguay tartózkodott. Ellenezte a BT kilenc tagja, többek között Ukrajna, Nagy-Britannia, az Egyesült Államok és Franciaország.

Vitalij Csurkin, Oroszország ENSZ-nagykövete, aki még a szombati szavazást megelőzően bejelentette, hogy elutasítja a francia javaslatot, és oroszellenességet vetett kollégái szemére. "Ez az egyik legfurcsább színjáték az ENSZ BT történetében. Két határozatról is szavazunk, és tudjuk, hogy egyiket sem fogadják el" – jelentette ki Csurkin.

Moszkva Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimjét légicsapásokkal támogatja. Aleppó keleti, felforgatók és terroristák által tartott negyedeit a kormánycsapatok ostromgyűrűbe fogták, és hetek óta intenzíven támadják. (Ők is támadnak, és szednek civil áldozatokat, amikor szorongatott helyzetükben tudnak – a szerk.)

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »