Elárverezték Ceausescu vadászfegyverét

Elárverezték Ceausescu vadászfegyverét

BUKAREST. Az Artmark román aukciósház 32 500 euróért árverezte el Nicolae Ceausescu volt román kommunista diktátor 1933-ban gyártott vadászfegyverét.

Az aukciósház honlapján elérhetõ adatok szerint a Holland & Holland márkájú fegyver II. Károly román királyé volt, akitõl elkobozták, majd késõbb az 1965-ben hatalomra került Ceausescu birtokába került. A mûködõképes vadászfegyver kikiáltási ára 12 ezer euró volt.   

Az egykori diktátor 1989 decemberében vadászott utoljára a fegyverrel, tíz nappal azelõtt, hogy rögtönítélõ bíróság döntése alapján õt és feleségét, Elenát kivégzõ osztag elé állították. A Ceausescu házaspárt Targovistén egy kaszárnyában végezték ki, miután Romániában kitört az 1989-es forradalom.

A véres és kegyetlen vadászatairól hírhedt diktátor csak látszólag volt jó vadász, valójában nem tudott rutinosan bánni a fegyverrel. A rendszerváltozás után a családhoz közel álló személyek árulták el, hogy olykor mesterlövészeket is bevetettek, hogy minél sikeresebbnek tûnjön a diktátor vadászata.   

A kedd este megtartott aukción a legnagyobb érdeklõdést a Wehrmacht által a II. világháború ideje alatt használt Enigma márkájú, üzenetek rejtjelezésére és megfejtésére használt gép váltotta ki, amelyet eredetileg száz euróért vásároltak egy régiségkereskedésbõl. Most az Enigma 45 ezer euróért kelt el.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »