Elárulták, mennyibe került a kvótakampány

A baloldal az utóbbi napokban már 10 milliárd fölötti kiadásokról beszélt, de a pontos összeget eddig nem közölte a kormány. A Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) azonban az Index kérdésére elárulta, hogy mennyibe került összesen a kampány:

„A kormány a népszavazással kapcsolatos tájékoztató kampányokra és politikai hirdetésekre összesen nettó 5,9 milliárd forintot költött” – ez bruttó 7 milliárd 493 millió forint. „A népszavazással kapcsolatos tájékoztató levelek és a háztartásokba eljuttatott kiadványok pedig 875 millió forintba kerültek” – ez pedig bruttó 1 111 250 ezer forint.

A központ azt is közölte, hogy a „fenti összegek még kismértékben változhatnak, mert a teljesítések ellenőrzése ez esetben is folyamatban van” – írja a portál, hozzátéve: összesen tehát a kampány bruttó 8,604 milliárdba került.

„Messze eltörpül”

A központ nettó összegeket küldött, ám a portál kiszámolta bruttóban, hiszen a központnak ennyit kell kifizetnie, az áfabevételek persze később visszafolynak majd a költségvetésbe. Ebben természetesen nincs benne az a nagyjából 4,5 milliárd forint, amit a népszavazás technikai lebonyolítására kellett költeni – teszi hozzá az Index.

A KTK közölte azt is, hogy ez az összeg „messze eltörpül azokhoz a költségekhez képest, amelyeket akkor kellene kifizetnie az országnak, ha Brüsszel életbe lépteti a betelepítési programot”. A kormány azt is hangsúlyozta, hogy „a baloldali kormányok 2006 és 2010 között 84 milliárd forintot költöttek kommunikációs célokra”.

A központ hozzátette: a kormány semmilyen tűzijátékot nem szervezett vasárnap, vagyis a népszavazás estéjén a Dunán látható tűzijátékhoz a kormánynak nincs semmi köze.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »