El kéne hagyják a képviselők az azbesztos parlamentet

El kéne hagyják a képviselők az azbesztos parlamentet

Sürgős felújításra szorul a brit parlament. Sokba fog kerülni, és hat évig az üléseket is másutt kellene tartani. Magyarországon is történt hasonló a közelmúltban.

Hat évre el kellene hagyni a brit parlamentet ahhoz, hogy a szükséges sürgős felújításokat el lehessen végezni az épületen – javasolta a BBC szerint egy parlamenti bizottság. A Westminster-palotára a jelentés szerint ráférne a felújítás. Egyes részei súlyosan szennyezettek azbeszttel, sok a lehullott kődarab, az elektromos vezetékek elöregedtek, így a tűz veszélye is megnőtt. A különféle vezetékekről sok esetben azt sem tudni pontosan, honnan jönnek és hová vezetnek.

A műemlék épület állapota olyannyira leromlott az elmúlt évtizedekben, hogy ha nem cselekednek gyorsan, akár bontás is várhat rá. Az utolsó nagyobb felújítást hatvan éve hajtották végre a Westminster-palotán.

Pár lépésre

Leghamarabb 2020-ban kellene az alsó- és felsőház képviselőit a környező épületekbe költöztetni, az egész projekt költségét 4 milliárd fontra (több mint 1455 milliárd forint) saccolják.

Ahhoz, hogy egyáltalán a költözésbe belekezdhessenek, mindkét kamarának jóvá kell hagynia az ötletet, amelynek révén az alsóházi képviselők az egészségügyi minisztérium épületébe kerülnének. Ennek udvarán húznák fel az ideiglenes üléstermet, itt zajlana a törvényhozás és szerdánként a híres PMQ is, amikor a miniszterelnököt lehet faggatni aktuális témákról.

 A brit parlament felsőháza Fotó: Kirsty Wigglesworth / Europress/AFP  

A lordok a szintén közeli QEII konferenciaközpontban kötnének ki. Az épület jelenleg is állami tulajdonban áll, így viszonylag könnyen át lehetne alakítani a nagyobb konferenciatermei egyikét felsőházi ülésteremmé. Persze ez a Westminster díszes ülésterméhez nem érne fel, de a lordok elsődleges dolga nyilván nem a gyönyörködés, hanem a törvényhozás.

Állítólag ez a leggyorsabb és legolcsóbb megoldás arra, hogy felújítsák az épületet. Először még abban gondolkodtak, hogy szakaszosan hajtsák végre a munkálatokat. A javaslattévők arra számítanak, hogy a képviselők és lordok részéről lesz némi ellenállás, hiszen 1941 óta most először helyeznék át őket, de bíznak abban, hogy sikerül keresztülverni a két kamarán.

A közelmúltban itthon is máshol kellett ülésezni

2014 első negyedévében az Országházban – amelyet a Westminster-palotával együtt a világ legszebb parlamentjei között emlegetnek – is felújítás zajlott. Az egykor kétkamarás magyar népképviseleti szerv alsóházi üléstermét használják a második világháború óta, ám az ülésterem felújításra szorult. Így 2013 végén Latorcai János parlamenti alelnök bejelentette: a képviselőknek „költözniük” kell – igaz, nem mentek messzire, a díszesebb felsőházi teremben üléseztek 2014 áprilisának közepéig.

Eközben az alsóházi teremben kevesebb lett az ülőhely. A választási rendszer módosítása miatt a 2014 előtti 386-ról 199-re csökkent a képviselők száma. Korábban a páholyokkal együtt 436 hely volt az alsóházi ülésteremben, ezt redukálták 244-re, plusz a 8 szakértői páholyra. Az átalakított ülésterem 8 helyet biztosít mozgáskorlátozottaknak, és már a miniszteri patkóig vezet a kerekesszékkel is bejárható folyosó. 12 új, mobil miniszteri asztalt építettek, az eredeti, 1902-ben átadottakkal azonos formában és díszítéssel. Számuk szükség esetén 6-tal bővíthető.

 A Pápai Asztalos Kft. munkatársai és informatikusok a padsorok szétszerelésén dolgoznak az Országház alsóházi üléstermében 2014. január 3-án Fotó: Székelyhidi Balázs / Magyar Nemzet  

A felújítás során kézi faragásokat készítettek, sok asztalosmunkát végeztek, kicserélték az izzókat, kitisztították a szellőző rendszert, és megújították az ülésterem informatikai rendszerét is. A 2014 áprilisában rendezett sajtóbejáráson Sóváry Zoltán, az Országgyűlés telekommunikációs osztályának akkori vezetője azt mondta: ez azért vált szükségessé, mert a 2000-ben kialakított korábbi verzióhoz már nem gyártottak alkatrészeket, és a szoftverek is megújításra vártak. Elmondása szerint a fa bútorzattal berendezett terem mind tűzrendészeti, mind áramellátási szempontból alkalmatlan arra, hogy a képviselők laptopjához áramellátást nyújtsanak, így erre a csereakkumulátor biztosítása lett a kézenfekvő megoldás.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »