Ekkora bulit még nem láttak a Windsor-kastély falai

Rendkívül látványos showműsorral zárult a brit királynő 90. születésnapjára rendezett négynapos ünnepségsorozat vasárnap Angliában. Koncertekkel, és lovasbemutatókkal szórakoztatták II. Erzsébetet és a több ezer nézőt a windsori kastély parkjában. Az uralkodó születésnapja valójában áprilisban van, de hivatalosan júniusban szokták tartani az időjárás miatt. Idén pedig rendhagyó módon a kettő között is rendeztek egy nagyszabású megapartit.

Gigantikus tortával és fáklyákkal köszöntötték II. Erzsébetet vasárnap a windsori kastély parkjában. Csütörtök óta minden este 90 perces parádéval ünnepelték a királynőt. Az uralkodó azonban csak a vasárnapi gálakoncenten vett részt. A megapartin- ahogyan a britek mondják- többek között olyan világsztárok léptek fel, mint Kylie Minogue ausztrál popénekesnő, Beverly Knight brit soul énekes és Andrea Bocellii olasz tenorista.

A konceretek, zenés-táncos műsorszámok mellett látványos lovasbemutatóval szórakoztatták a királynőt, és a nagyjából 6000 nézőt az ünnepségsorozat utolsó napján. Csaknem ezer lovas érkezett a világ számos pontjáról. II. Erzsébet ugyanis gyermekkora óta rajong a lovakért.

A királynő születésnapja valójában április 21-én van, hivatalosan azonban minden évben június valamelyik szombatján tartják, mégpedig az időjárás miatt. Nyáron ugyanis a szabadtéri koncerteket, parádékat kevésbé zavarhatja meg a hideg és az eső Nagy-Britanniában. Az idei év különlegessége, hogy a naptári és a hivatalos születésnap között, most májusban is tartottak egy nagyszabású mulatságot.

II. Erzsébet több mint 64 éve uralkodik. Jelenleg az Egyesült Királyság, Kanada, Ausztrália és Új Zéland mellett 12 független karibi állam királynője és a Nemzetközösség országainak államfője. Tavaly szeptember kilencedikén rekordot döntött, azóta ő a leghosszabb ideje trónon lévő brit uralkodó.

A királynő hivatalos születésnapját idén június 11-én tartják Londonban. A Buckingham palota melletti utcabálra tízezer vendéget várnak a szervezők.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »