Éjszaka a színházban: főszerepben a képzelet

Éjszaka a színházban: főszerepben a képzelet

Telt házas programokkal zajlott Nagyváradon a Szigligeti Színház Éjszaka a színházban elnevezésű eseménye a hét végén.

wef-facebook-43_b

A teátrum közölte, a pénteki nyílt napon több mint ezer ember fordult meg a rendezvényeken. A program kezdő eseményeként felolvasószínházi előadást tartottak: a székelyudvarhelyi színházzal közösen rendezett Drámázat drámaíró verseny Debüt díjának nyertese, Körmöczi-Kriván Péter Kapufa és öngól című művét olvasták-játszották el.

A felolvasó színház nem új találmány, népszerűsége talán azzal magyarázható, hogy a lehetetlent alig ismerő technikai megoldások közepette megnőtt az igény az emberi szóra – színészek és közönség részéről egyaránt. A Szigligeti Színházban nevet is kapott a harmadik évadjába lépő projekt: Darabolónak nevezték el a Hunyadi István fiatal színművészhez köthető sorozatot. A projekt három éve kezdődött Székely Csaba Bányavíz című darabjának felolvasásával, ami a színészeknél lévő szöveg ellenére már-már igazi előadásnak volt mondható: így született meg a Daraboló ötlete. Hunyadi István elmondása szerint a felolvasások különböztek ugyan egymástól – volt, hogy sok mozgással festették alá a szöveget, de olyan is, hogy csak ültek és olvastak , ettől függetlenül mindig arra szokta kérni a kollégákat, lehetőleg úgy olvassanak, hogy képzeletben megtörténjék a cselekmény.

A Bányavíz után a Moszkva kávézóban Háy János Mandragóra-átiratát olvasták, a közönség ezt is nagyon jól fogadta, sőt olyanok is eljöttek, akik egyébként nem szoktak színházba járni. Hunyadi elmondta, a nagyfokú érdeklődés, a kollégák és a színházvezetőség bizalma erősítette meg benne a motiváltságot a távlati gondolkodásra, megtartva az eredeti koncepciót: csak kortárs magyar színműveket olvasnak fel. Eddig öt művet „daraboltak”, mindet kétszer, sőt rendeztek már Daraboló-maratont is: a Mandragórát és Egresi Zoltán művét olvasták, Nyár utca – nem megy tovább címen.

Az eddigiekhez képest idén az volt az újdonság, hogy az öt éve futó Színház az iskolában – Iskola a színházban program lehetővé tette, hogy a Körmöczi-Kriván Péter szövegében szereplő nagykamasz-korosztály tagjai saját problémáikat, azaz önmagukat játszhassák el. A téma a tömegmagány, a családban-csapatban egyedül maradó tinédzser, illetve az, hogy a gyakori iskolai heccelődések, piszkálódások hogyan fordulhatnak hirtelen tragédiába.

Hunyadi Istvánnak az előző Darabolókhoz hasonlóan ezúttal is sikerült elérnie, hogy a főszerepet a képzelet játssza, amit hivatásos színészekkel könnyű elérni, de amatőrökkel, bármennyire is tehetségesek, kockázatos. A kilenc fiúnak és egy lánynak sikerült, épp azért, mert valójában önmagukat adhatták. Boyt, a főszereplőt, végigjátszotta mindenik fiú, a váltást a sapka cserélgetésével jelezték. A következő évadban a marosvásárhelyi Művészeti Egyetemmel közösen nagyszínpadon is bemutatják a darabot. Rendezéssel kapcsolatos terveiről Hunyadi István elmondta, hogy a nagyon jól sikerült Bányavirág előadás után szeretné az egész Bánya-trilógiát megrendezni, illetve a drámapályázat II. helyezettjét, a Parfüm és hullaszag című darabot. És természetesen, színész-ként minél több jó szerepet eljátszani.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »