EJEB: nem jogsértő a nikáb betiltása Belgiumban

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) helybenhagyta a szabályozást, mely szerint Belgiumban nem lehet nyilvános helyen nikábot viselni – írja a Telegraph. Az indoklás szerint a korlátozásra „mások jogainak és szabadságának” védelme érdekében volt szükség.

Az ügy azután került elő, hogy két nő – a belgiumi Samia Belcacemi és a marokkói Yamina Oussar – azt állította, a tiltással megsértették jogaikat és a törvény diszkriminatív volt. Belcacemi nem volt hajlandó felhagyni a nikáb viselésével, így bírságot szabtak ki rá, Oussar pedig a bíróságnak azt mondta, a szabályozás miatt úgy döntött, inkább otthonában marad.

Belgiumban 2011 óta van érvényben a tiltás, melynek értelmében nyilvános helyen nem lehet az arc eltakarva úgy, hogy az illetőt ne lehessen azonosítani. Ennek megsértése pénzbírsággal, illetve legfeljebb hét napig tartó börtönbüntetéssel járhat.

http://mno.hu/

Európában elsőként Franciaország tiltotta be az arcot takaró fátyol, a burka és a nikáb viselését közterületen. Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) 2014-es ítéletében helybenhagyta a döntést, mondván, hogy az nem sérti a vallás szabad gyakorlását. A tilalmat később Bulgária és Svájc néhány régiója is bevezette. Ezekben az országokban – Belgiumhoz hasonlóan – 150 eurót kell fizetnie a törvényt megsértőnek.

http://mno.hu/

Februárban Bajorországban is úgy döntöttek, betiltják a burka és nikáb viselését, és júniusban a teljes arc elfedésének tilalmát javasolta a norvég kormány az egyetemeken át minden oktatási intézményben. Januárban az osztrák kormánykoalíció állapodott meg abban, hogy betiltsa a teljes arcot elfedő fátyol viselését közterületeken Ausztriában.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »