Éhezik a támogatást a Bukarestben tüntető állattenyésztők

Éhezik a támogatást a Bukarestben tüntető állattenyésztők

Az állattenyésztőknek járó támogatások kifizetését sürgetik azok a gazdák, akik múlt hét óta sztrájkolnak a kormányhivatal előtt. Kedden újabb ígéretet kaptak, a tiltakozók azonban már nem hisznek a fülüknek.

ehsegsztrajk-bukarest-szh1_or_b

Elegük van a sok hazugságból, az állattenyésztőknek járó támogatások kifizetésének a halogatásából azoknak a gazdáknak, akik múlt csütörtök óta sztrájkolnak a bukaresti kormányhivatal előtt. Bár a résztvevők száma napról napra változik, a hírügynökségek szerint szerdán legalább huszonöt gazda tartózkodott a helyszínen, többen közülük éhségsztrájkba kezdtek, és kijelentették, nem hagyják abba a tiltakozást, míg nem kapják meg a pénzüket.

Márton Róbert csíkkarcfalvi állattenyésztő – aki múlt csütörtöktől keddig vett részt az akción – munkatársunknak elmondta, nem a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) alkalmazottait hibáztatják, hanem úgy vélik, a kifizetések lebonyolítási rendszerével van probléma. Mint mondta, a tiltakozók közül többen Achim Irimescu miniszter lemondását követelik.

Újabb és újabb határidők

„Tavaly ősz óta folyamatosan hazudoznak, ígérgetnek nekünk” – jegyezte meg Márton Róbert. Emlékeztetett: hasonló tiltakozásba kezdtek augusztus elején is, akkor azért hagyták abba a sztrájkot, mert azt az ígéretet kapták a minisztérium és az APIA illetékeseitől, hogy a hónap közepéig, augusztus 15-ig mindenképpen utalják majd az állattenyésztők által igényelt támogatás 95 százalékát. Ehhez képest a hét elejéig csak az összeg 61 százaléka került a számlákra, ezért úgy döntöttek, ismét a kormány elé vonulnak. Márton Róbert elmondta, a kormányhivatallal szembeni járdán, nyugágyakon aludtak, csütörtöktől hétfőig senki nem foglalkozott velük. Hétfőn, augusztus 22-én a tiltakozók egy részét tárgyalni hívta Achim Irimescu mezőgazdasági miniszter és Nicolae Horumbă, az APIA vezérigazgatója.

Horumbă kedden közölte, augusztus 28-ától október 15-éig mindenképpen kifizetik az elmaradt támogatásokat. Ez egyébként már csak azért is időszerű, mert az uniós előírások szerint is ez az utolsó határidő a kifizetésekre. Akiknek viszont előleget utaltak, már régen meg kellett volna kapniuk a maradékot is – erről szintén uniós jogszabály rendelkezik. Az állattenyésztők viszont azt is tudják, hogy a kifizetési ügynökség nem mindig tartja be a „játékszabályokat”, ezért bejelentették: folytatják a tiltakozást, mert nem hisznek a vezérigazgatónak.

Nicolae Horumbă, az APIA vezérigazgatója egyébként kedden a késést azzal magyarázta, hogy a gazdák gyakran hibásan töltik ki az igénylési íveket, melyeket később ki kell javítani. Az APIA amúgy korábban arról beszélt, hogy 1288 hibásan kitöltött iratcsomót találtak, ami viszonylag kevés ahhoz képest, hogy több mint 192 ezer támogatási igénylést iktattak.

Besztercén is éhségsztrájkolnak

A hét elején a besztercei APIA-kirendeltség előtt három Besz­terce-Naszód megyei farmer lépett éhségsztrájkba. Mint kiderült, ők 2014-ben 65 ezer euróért vásároltak tíz-tíz szarvasmarhát Ausztriából. Tavaly júliusban benyújtották a támogatási igénylést az akkori törvények alapján, idén azonban egy jóval későbbi rendelkezés megjelenésére hivatkozva megvonták tőlük a támogatást.

„Egy év és négy hónap után ébredt fel az APIA, hogy nem jó az iratcsomónk. Játék közben nem szabad módosítani a játékszabályokat” – nyilatkozták az elkeseredett tiltakozók, akiknek banki tartozásaik vannak a jószágok megvásárlása miatt, ezért eltökélt szándékuk, hogy a végsőkig folytatják a tiltakozást.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »