Éhen halt baba: újabb nyomozás

Éhen halt baba: újabb nyomozás

Elrendelték a nyomozást az Emberi Erőforrások Minisztériuma feljelentése alapján a Gyöngyösön május 12-én éhen halt másfél éves kisgyermek ügyében. A tárca azután tett feljelentést, hogy a belső szakmai vizsgálat egy sor jogszabálysértő mulasztást tárt fel. A Heves Megyei Kormányhivatal vizsgálata állapította meg, hogy bár a gyermekjóléti szolgálat és a gyámhatóság 2012 óta foglalkozott a családdal, a veszélyben lévő gyerekeket nem vették el a szülőktől. Ezt azzal magyarázták – ahogy a vizsgálati jelentésben olvasható –, hogy „a család életvitelére, gyermekgondozási hiányosságaira egyéb bizonyíték a szülők elzárkózása miatt nem állt rendelkezésre, ezért a védelembe vételi eljárásokat a gyámhivatal megszüntette. Sem a gyermekjóléti szolgálattól, más intézménytől vagy személytől, sem a hozzátartozóktól nem érkezett javaslat a gyermekek családból való kiemelésére. A gyámhatóság ezért ezt az intézkedést nem mérlegelte, alkalmazta.”

Az is kiderült, hogy a családdal korábban is problémák voltak. Az anyának négy gyereke született, az első kettőt 2010-ben az apjuknál helyezték el, mert a nőt alkalmatlannak találták a gyereknevelésre. Az Országos Mentőszolgálat megyei szóvivője a tragédia idején arról számolt be, hogy adataik szerint legutóbb tavaly novemberben látta orvos a kislányt. Akkor 7 kilogramm volt, fél évvel később, halála napján csak 3,5 kilogrammot nyomott. A kormányhivatal jelezte azt is, a vizsgálatok lezárultával kezdeményezik a jogszabályok módosítását, hogy hatékonyabbá tegyék a gyerekek védelmét.

Ugyanakkor a tárca álláspontja szerint a gyermek védelme biztosítható lett volna, ha az érintett szolgálatok és a gyámhatóság a jogszabályi rendelkezéseket és a szakmai szabályokat maradéktalanul betartották volna. A vizsgálatok során megállapított emberi mulasztások miatt foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés gyanúja miatt feljelentést tettek ismeretlen tettes ellen. Fegyelmi úton leváltották a Gyöngyösi Járási Hivatal gyámügyi osztályvezetőjét, a szakügyintéző pedig lemondott a halálra éheztetett kislány miatt.

A tárca Heves Megyei Rendőr-főkapitányságra érkezett feljelentését elfogultság miatt megküldték a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányságnak, ahol halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt egyelőre ismeretlen tettes ellen folytatnak nyomozást. Várhatóan több gyanúsítottja is lesz az ügynek.

Ismeretes, hogy a másik büntetőeljárás a Heves Megyei Rendőr-főkapitányságon folyik. Gondatlanságból elkövetett emberölés gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen kezdtek nyomozni, később azonban a 36 éves anyát, J. M.-et és az 52 éves apát, K. G.-t emberöléssel gyanúsították meg, mindketten előzetes letartóztatásban vannak.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 07. 28.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »