Együttérzés van, bocsánatkérés nincs

Együttérzés van, bocsánatkérés nincs

Együttérzését fejezte ki az amerikai alelnök az 1999-es NATO-bombázásokban meghalt civil áldozatok miatt. A kétnapos szerbiai látogatáson levő Joe Biden támogatásáról biztosította a szerb kormányt az uniós és a NATO-csatlakozás területén.

Több mint másfél évtizede, azaz a NATO koszovói bombázása óta nem járt olyan magas rangú amerikai politikus Szerbiában, mint Joe Biden. Az amerikai alelnök a szerb–koszovói kapcsolatok rendezésének szükségességéről és a múltban ejtett sebek gyógyulásának fontosságáról beszélt.

„Szeretném együttérzésemet kifejezni azon családoknak, amelyek elveszítettek valakit a 90-es években a NATO légi támadásai során” – fogalmazott az alelnök. Hasonló gesztust eddig csak Jens Stoltenberg NATO-főtitkár tett 2015-ben.

A NATO azért kezdte bombázni a szerb célpontokat Koszovóban, majd később Szerbiában is, mert a Slobodan Milosevic vezette katonaság etnikai tisztogatást hajtott végre az albánok ellen. Koszovóból kivonultak a szerbek, a nemzetközi felügyelet alá kerülő tartomány pedig 2008-ban hirdette ki függetlenségét, amit Szerbia a mai napig nem ismer el.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »