Együtt a jövő zongoristái

Együtt a jövő zongoristái

Zongoraestjével nyitja meg ma este hét órakor az utóbbi években hagyománnyá vált Kastélyakadémiáját György Ádám. A zongoraművész már nyolcadik alkalommal várja szülővárosába, Pomázra a világ minden tájáról érkező tehetséges növendékeket. A fiatalok zongorakurzuson vesznek részt a festői környezetben található Teleki–Wattay-kastélyban, ahol a záróesten maguk is számot adnak tudásukról. Ez a két koncert, a ma esti nyitóhangverseny és a július 13-i záró műsor a szélesebb nyilvánosság számára is nyitott, a kastély parkjában szabadtéri színpadon minden érdeklődő meghallgathatja őket. A koncertek egyébként a térség fontos kulturális eseményeinek számítanak, amelyen a környékbeli művészvilág és értelmiség nagy számban képviselteti magát.

Az idei évben Kínából, Indonéziából, Vietnamból, Thaiföldről, Svájcból és az Amerikai Egyesült Államokból is érkeznek növendékek, akik a világ vezető egyetemeinek zeneművészeti karain tanulnak. Az esemény rangját többek között az is jelzi, hogy például a New York-i Juilliard School of Music, a Cleveland Institute of Music, a szingapúri Nemzeti Egyetem és a Nanyang Academy of Fine Arts, valamint a Bécsi Zeneakadémia is küld növendékeket a mesterkurzusra. Az idei tizenkét diákból hárman magyarok. Mivel a kastélyakadémia díja magas az itthoni bérekhez képest, a magyar hallgatók részvétét hazai szponzor támogatja immár ötödik éve. A Kastélyakadémián György Ádám mellett Réti Balázs egyetemi tanár és Nádor György, a Budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem professzora tart mesterkurzust. Az általuk képviselt stílus védjegye az európai muzikalitás és a technikai precizitás harmonikus összekapcsolása.

A Kastélyakadémia ötlete a távoli Indonéziában született, mivel György Ádám hosszú ideje koncertezik szerte a világban, és ahol fellép, ott rendszerint tanít is, a helyi tehetségekkel foglalkozik. Indonéziában szembesült azzal, mennyire szívesen és jól játsszák Liszt műveit a helyi zongoranövendékek, ez vezetett oda, hogy elhatározta: hasznos lenne Liszt szülőhazájában mesterkurzusokat tartani. – A cél az volt, hogy a klasszikus zene bölcsőjében, Európában, és azon belül is szülővárosomban, Pomázon biztosítsunk fejlődési lehetőséget ígéretes, fiatal zongoraművészek számára – fogalmazott György Ádám a kezdeményezésről. Azóta egyébként egy Sziget Akadémiája is működik Balin, ázsiai diákok számára, ezt a György Ádám Alapítvány finanszírozza.

György Ádám annak idején a 2012-es labdarúgó-Európa-bajnokság megnyitóján robbant be itthon a köztudatba: Chopin-etűdjének előadását a helyszínen 60 ezer, míg a képernyők előtt 300 millió néző látta. Persze, csak itthon volt kevésbé ismert, 2003 óta Tokiótól New Yorkig a világon mindenütt Liszt-diplomataként tartják számon virtuóz zongorajátékára és magyar származására való tekintettel. A tavalyi kastélyakadémia óta több jelentős eseményen van túl: idén februárban tartotta negyedik szólóestjét a New York-i Carnegie Hallban, március 15-én pedig átvehette a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 07. 04.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »