Együtt a farkassal

Együtt a farkassal

WolfLife – Farkasélet – cím alatt zajlik a Keleti-Kárpátok farkasállománya hosszú távú megőrzésének elősegítése. Az Európai Bizottság által finanszírozott programot Kovászna, Hargita és Vrancea megye környezetvédelmi ügynökségei, valamint a Biológiai Diverzitás Megőrzéséért Egyesület bonyolítja le. A program célja fenntartható körülmények között megtartani a térség jelenlegi farkasállományát, az ember–farkas együttélés megfelelő kezelése mellett.

A 2014–2018 között zajló projekt részeként kétnapos szakmai megbeszélést tartottak a kovásznai Tündérvölgyben lévő Merkúr Szállodában. A múlt héten kezdődött konferencián a farkaskérdés jeles szakemberei vettek részt, vetített képes előadásokon mutatták be a fajta jelenlegi helyzetét. Célként fogalmazták meg, hogy az összegyűjtött információkat átadják a természetvédelmi övezetek kezelőinek.

A farkast legendák övezik, vadászmeséken alapuló balítéletek veszik körül, ezt a negatív képet kívánja megváltoztatni s program. Be kell bizonyítani, hogy a farkas alapvető szereppel bír a vadak létében, hozzájárul az egészséges ökoszisztéma fenntartásához – mondta el a sajtónak Silviu Chiriac projektmenedzser.

Berde György Lajos, a Kovászna Megyei Környezetvédel­mi Ügynökség munkatársa érdeklődésünkre kifejtette: a program célja nem a farkasállomány felmérése, számbavétele, sokkal inkább azon van a hangsúly, hogy az ember–farkas együttélés lehetőségeit népszerűsítsék. A farkasok okozta károk elhárításának lehetőségeit is bemutatják, gazdákkal, juhászokkal szerveznek találkozókat, ahol ismertetik a védekezés módját.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »