Egyszer még ráfázhatnak az ingyen-atomreaktorra

Egyszer még ráfázhatnak az ingyen-atomreaktorra

A franciák és kínaiak közösen építenek atomerőművet Nagy-Britanniában. A 18 milliárd font értékű beruházást a párizsi és a pekingi kormány finanszírozza, a pénz felét a franciák adják. Az atomerőmű szerződései nyilvánosak a nagyközönség számára.

Lényegében ingyen kapnak egy atomreaktort a britek. Hinkley-ben már van egy, ezt bővítik ki egy blokkal francia és kínai beruházók. A 18 milliárd font, 6 és fél ezer milliárd forint értékű beruházás kétharmadát a francia EDF energiacég, egyharmadban a kínai állam fizeti.

„A kormány számára rendkívül fontos, hogy a kritikus infrastruktúra az irányításunk alatt maradjon, még akkor is, ha a beruházó külföldi. Ezért abban állapodtunk meg az üzemeltető francia energiavállalattal, hogy a részvényeiket nem adhatják el” – közölte Greg Clark, a brit befektetési és fejlesztési miniszter.

Az atomerőmű szerződései nyilvánosan hozzáférhetők bárki számára. A szakértők kritizálják is a terveket, mert az külföldi tőkének teszi kiszolgáltatottá az országot és hosszú távon ez a brit energiaárak emelkedéséhez vezethet. „Ha tágabb környezetben nézzük, sok a kétes részlet. Mintha valaki túl nagy étvággyal vágott volna neki a szerződéseknek. Akármilyen gond felmerül, a megkötött megállapodásokból a brit kormánynak borzasztó nehéz lesz kihátrálni. Emellett a franciák akár az uniós brexit-tárgyalásokon is előhozhatják ezt a témát” – mondja Mike Ingram brit közgazdász.

A kormányfő szerint a beruházás azt mutatja, hogy Nagy-Britannia az uniós kilépés ellenére is vonzó célpont maradt a külföldi befektetők számára. A Greenpeace viszont bírálja a beruházást, mert az elhasznált fűtőanyag elhelyezése bizonytalan. „Senki nem gondolt arra, hogy mi lesz a hulladékkal, ami az erőműben keletkezik. A mérgező anyaggal a jövő generációinak kell majd kezdeni valamit” – nyilatkozta Sue Aubrey, a szervezet tagja.

A Hinkley C reaktor egyébként az első abból a nyolc tervezett erőműből, amelyek megépítéséről a brit kormány 2010-ben döntött.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »