„Egyszer csak bumm, és őrültül égni kezdett”

„Egyszer csak bumm, és őrültül égni kezdett”

Már ötödik napja pusztítanak az erdőtüzek Északnyugat-Spanyolországban. Az erdőtüzek több települést is fenyegetnek. A portugálok ugyanakkor megfékezték a lángokat Madeira szigetén, ahol a tűzvész 5 emberéletet követelt.

Az utca végében ég az erdő az egyik galíciai faluban Spanyolország északnyugati részén. Az oltásba a helyiek is bekapcsolódtak. „Csak annyit tehetünk, hogy megpróbáljuk elfojtani a lángokat, mielőtt azok elérik az otthonainkat. Csak ezt tehetjük” – mondta egy helyi lakos, aki maszkot vett fel a füst miatt.

A hatóságok egyelőre nem tudják, hogy miért gyulladt ki az erdő, a helyiek is csak találgatnak. „Kezdetben csak egy füstoszlopot láttunk, ám egyszer csak bumm, két hatalmas robbanás történt, és őrültül égni kezdett az erdő” – mesélte egy másik veszélyeztetett lakos.

Galíciában kilenc helyen is ég az erdő, három települést is fenyegetnek a lángok a tartomány északi részén. Az erdőtüzek hétfő óta pusztítanak Galíciában, azóta hatezer hektár égett le. A régióban nyaranta nem ritkák az erdőtüzek, tavaly 12 ezer hektár vált a lángok martalékává.

Madeirán megfékezték

Erdőtüzek pusztítottak Madeira szigetén is, ahol már sikerült megfékezni a lángokat, de még több település felett gomolyog a füst. A tűz több emberéletet követelt: 150 lakóépület lakhatatlanná vált, egy szálloda pedig kiégett. A hatóságok szerint a tüzet nem ember okozta.

Portugália az Európai Unióhoz fordult segítségért, Olaszország, Spanyolország és Marokkó is tűzoltó repülőgépet vezényeltek a térségbe. Szintén Madeira segítségére sietett Cristiano Ronaldo, a Real Madrid sztárja, aki a sziget fővárosában Funchalban született. Ronaldo telefonon hívta fel Madeira kormányzóját, és anyagi támogatást ajánlott fel a károk enyhítésére.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »