Egyre több épületfenntartó számol az okosmegoldásokkal

Ha informatikáról és „kütyükről” van szó, napjaink egyik legdivatosabb kifejezése az Internet of Things (IoT). Az internethez csatlakozó okoseszközök nemcsak a közvetlen környezetünkben elérhető „kütyükön” keresztül képesek megkönnyíteni életünket, de az épületek, sőt egész városok szintjén is – mutat rá közleményében a Schneider Electric. A társaság kutatása szerint az épületüzemeltetők 63 százaléka okos analitikai eszközökkel kívánja hatékonyabbá tenni létesítménye működését, és 88 százalékuk szerint 2019-re ez a beruházás meg is térül. Az amerikai létesítményvezetők, illetve üzemeltetésért, karbantartásért és energiafelhasználásért felelős szakemberek bevonásával végzett felmérés résztvevőinek 70 százaléka szerint az IoT egy éven belül hatással lesz az épületüzemeltetési és karbantartási házirendjeikre.

Forrás: Shutterstock

Világszerte a szervezetek közel kétharmada, 60 százaléka tervezi, hogy kihasználja az Internet of Things lehetőségeit arra, hogy elemezze ügyfeleinek viselkedését, és ezen keresztül jobb szolgáltatásokat nyújtson. Az üzleti döntéshozók egyéb fontos előnyöket is látnak az IoT-eszközök alkalmazásában a Schneider Electric kutatása szerint, például az erőforrások jobb kihasználását (20 százalék), a nagyobb biztonságot (18 százalék), valamint a munkavégzési és életviteli szokásaink megváltoztatását (16 százalék). Szintén fontos tényezőnek számít a megkérdezettek 12 százalékánál a vásárlók jobb kiszolgálása, 10-10 százalékánál pedig a légszennyezés csökkentése és a több szabadidő.

Az IoT nem csupán a közvetlen környezetünkben gondoskodik nagyobb kényelemről. Ha a lakásban található okoseszközöknél eggyel nagyobb egységet, például teljes (intelligens) épületeket vizsgálunk, az itt telepített szenzorok képesek érzékelni olyan fontos tényezőket, mint a hőmérséklet, páratartalom, jelenlét, szén-dioxid-szint és a közművek állapota. A fejlett épületautomatizálási és energiafelügyeleti rendszerek ezen információk alapján optimalizálni tudják a folyamatokat és az energiafogyasztást. Jó példa erre hazánkban a Nordic Light irodaház, ahol a Schneider Electric irodája is található. Az épület a vállalat energiahatékonysági és automatizálási megoldásainak is köszönhetően a hagyományos épületekhez képest átlagosan 30 százalékkal kevesebb villamos energiát használ fel évente. Az eső- és szennyvizet kezelő intelligens rendszerek éves szinten akár 75 százalékkal csökkentik a létesítményben az ivóvíz felhasználását.

IoT a városokban

Az IoT a lakó- és irodaházakon túl nagyobb egységben, a városok szintjén is komoly lehetőségeket tartogat. Az időjárási körülmények alapos elemzésével pontosabb előrejelzések készíthetők, amelyek segítik a kockázatok csökkentését. A biztonság is növelhető videokamerás megfigyelőrendszerekkel, valamint az energiafogyasztás optimalizálásához és a fenntarthatóbb működés biztosításához is elérhetők intelligens rendszerek. A smart city szoftverek valós idejű adatokkal és elemzéssel segítik a döntéshozatalt és a folyamatok optimalizálását, legyen szó tömegközlekedésről, vízfelhasználásról és szennyvízkezelésről, vagy éppen az adatközpontok és egyéb létesítmények optimálisabb üzemeltetéséről.

 


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »